Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

EdelényMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeBorsod történelmi vármegye - Borsod-Derekegyháza

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

EDELÉNY-BORSOD – DERÉKEGYHÁZA

A Derékegyháza-dűlő dombja Edelény-Borsodtól ÉK-re, 1,5 km-re van. A Derék-hegy DNy-i nyúlványát képezi, melytől egy hegynyergen mesterségesen bevágott árok választja el, amelyen át Ládbesenyő felé vezet az országút. A dombot É és Ny felől vizenyős rét határolja, alját a Balajti-patak és a Malom-ág fogja közre. A domb alakja hosszúkás, felszíne domború. É felé kinyúló része a legmagasabb. É-i oldala meredek, a D-i enyhén lejt, Ny-i vége keskeny gerincben fut le. Az egész terület szántóföld, jelenleg parlag.

A feltételezhető erődítés egyetlen nyoma az említett mély bevágás az országútnál. Ennek eredeti alakját nem ismerjük, az út építésekor nyilván átalakították. Jelenlegi felső szélessége 20-30 m között váltakozik, mélysége 2 m körüli. Sáncnak nincs nyoma a felszínen, lehetséges, hogy azt már szétszántották.

(...)

Derékegyháza dombja a neolitikus bükki kultúra egyik leggazdagabb leletanyagot szolgáltató telepének bizonyult, bár a telepjelenségekről alig tudunk meg valamit. Ugyanakkor azonban a bronzkor és a kora vaskor is jelen van, sőt a középkorra is következtethetünk a templommaradvány és a hullámvonallal díszített edények, valamint néhány honfoglalás-kori lelet alapján. Mivel minden kutató a bükki kultúrára összpontosította a figyelmét, a későbbi korszakok helyi jelentőségére semmi adatunk sincs. Ezért a telep erődítésének (átvágás) a korára csak feltételezéseink lehetnek. A bükki kultúra kivételével valamennyi korszak szóba kerülhet, legvalószínűbbnek a késő bronzkor és kora vaskor tűnik.

NOVÁKI GYULA – SÁRKÖZY SEBESTYÉN – FELD ISTVÁN, BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE VÁRAI AZ ŐSKORTÓL A KURUC KORIG, Castrum Bene Egyesület – Herman Ottó Múzeum

BUDAPEST – MISKOLC, 2009, 36-37 oldal

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 19.105 (48.318424)
K 20° 45.501 (20.758343)

Információk: a Derékegyháza-dűlő dombja Edelény-Borsodtól ÉK-re, 1,5 km-re van, a bevágott várárkon vezet át a Ládbesenyő felé tartó országút. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Szent Mihály-barlangkolostor
NagymarosSzent Mihály-barlangkolostor
Keresési előzmények
Edelény - Borsod-Derekegyháza