Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

StroneggAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Hausberg II. (Veigelberg, Veiglberg)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Stronegg - Hausberg II.

Büttner/Madritsch szerint ez a komplexum magaslati telepnek tekinthető, amelyet a késő-középkorban várszerű komplexummá bővült, és a Stronegg I. várhoz kapcsolódik. A helyi nemesség, a Seefeld-Feldsberg urak csatlósai 1186 előtt jelennek meg, majd a birtokosok sorában a Kuenring-Zöbing családot, 1304-től pedig a Wallseer családot említik. A vár a Stronegg I.-el egy időben, 1444-ben pusztulhatott el.

Stronegg II. a falu kápolnájától kb. 700 méterre délkeletre, az úgynevezett "Vei(e)lberg"-en található. Kb. 500 m-re észak-északkeletre fekszik Stronegg nagy hegyi erődítménye . A régészeti leletekkel dokumentált késő urnamezei - esetleg a hallstatti időszak - települést a késő-középkorban újrahasznosítás követhette. A fennmaradt földvárak egy része is ebben az időszakban keletkezhetett. Schwammenhöfer például a Veiglberg csúcsán egy 4-5 méter magas és 25 méter átmérőjű, csonkakúp alakú magszerkezettel rendelkező várat rekonstruált. A komplexumot teraszok és bástyák egészítik ki. Jelentősnek tűnik azonban a hozzá tartozó településrész, amely két szakaszon, egy enyhén lépcsőzetes gerincen át ÉNy felé, a falu felé húzódik. A déli fennsík mérete 90 x 120 m, az északi fennsík, amely ugyanilyen hosszú, a völgy felé kb. 25 m-re keskenyedik. A településrészeket részben erődítési maradványok (osztott sáncok, árkok) veszik körül. Az urnaföldi és hallstatti korszakból származó leletek főként a déli fennsíkon kerültek elő, de a leletek között késő-középkori kerámia is volt. 

http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/result/burgid/566

GPS: É 48° 37.772 (48.629528)
K 16° 18.937 (16.315624)

Információk: a várhelyet Stronegg köözpontjából, a Hausberg I. mellett elhaladva, déli irányba tartó földúton kereshetjük fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció