Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Podolin - PodolínecSzlovákiaFelvidékSzepes történelmi vármegye - temetőkápolna

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Podolin temetőkápolna-rotunda

A rotunda a 13. század második felében épült, valószínűleg zarándokkápolnának a mellette levő forrásnál, a Lengyelországba vezető fontos út közelében. A 17. század elején a rotunda három nyugati falát lebontották, és egy téglalap alakú hajóval, valamint - valószínűleg ezzel egy időben - egy félköríves északi sekrestyével bővítették, amely az apszis és a hajó mellett állt.Az épületet 1880 és 1970 között restaurálták. 1983-ban egy kisebb régészeti felmérést végeztek, amely megerősítette, hogy a kápolna hajója és apszisa egy építési szakaszban épült egy még régebbi épület helyén. 1992-ben a kápolna további restauráláson esett át.

A városi legendárium számos kísértetmondát és középkori legendát tart számon a templomról. A temető Krúdy Gyula: A podolini kísértet című regényének egyik helyszíne. "A nizsderi várúr nem hagyta magát elfelejteni. Kísértet lett belőle, és a márványkoporsóból ki-kijött, amikor senki sem várta."

GPS: É 49° 15.899 (49.264977)
K 20° 32.626 (20.543772)

Információk: a rotunda a település keleti végében levő temetőben kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció