Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

OberweidenAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Weiden-Hausberg (Burgstall, Erdwerk)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Oberweiden - Weiden-Hausberg

A birtokot 1067-ben adományozó oklevélben említik, majd 1254/60-ben. 1260-ban Weiden falu fele fejedelmi hűbérbirtokként a hardeggi Ottó gróf kezében van. 1263-ban "Albertus von Weiden" szerepel. 1313 Szép Frigyes Frigyes elzálogosítja a helyi birtokokat Gerlos és Wallsee számára. 1341-től már Weidenekről van adat, akiket 1350/91-ben Zankendorfban neveznek meg. A későbbi Weidenek, 1386-tól Oberweidennek nevezik magukat. 1391-ben említik a "Purchstall in dem alten Dorff". 1462-ben a falu Gedeon v. Moschenau zálogbirtoka, 1527-ben a birtok Hans v. Lambergre, majd Christoph Zopplra száll. 

A vár valójában egy "vizesárokkal körülvett kastély" az oberweideni plébániatemplomtól kb. 1,3 km-re északkeletre és az oberweideni vasútállomástól 1,3 km-re észak-északkeletre található a részben mocsaras ártéri erdőben. Az északra megjelenő "Altdorfer Feld" mezőnév a szomszédos, ma már elhagyatott Weiden egykori régi településére utal. A sűrű ártéri erdei növényzet azonban megnehezíti a területet nem ismerők számára a megtalálását. Ráadásul a látogatás a növényzet nélküli évszakban ajánlott, mivel nyáron a növényzet és a vízszint miatt a helyszín alig megközelíthető. A Schad'n által 1953-ban közzétett felmérés szerint a várkomplexum mintegy 110 x 150 méteres területen terül el.

http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/result/burgid/427

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 19.018 (48.316971)
K 16° 50.249 (16.837475)

Információk: a várhely földúton megközelíthető két irányból is, gépkocsival tilos behajtani. A vár sűrű-bozótos-mocsaras területen van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció