Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felsőkubin - Vyšný KubínSzlovákiaFelvidékÁrva történelmi vármegye - Kubínyi kastély, templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Felsőkubin - Kubínyi kastély

A Kubínyiak a legrégebbi liptói családok közé tartoznak. Őseik története a 13. század végéig nyúlik vissza. A nemzetség alapítója Hudkont, aki 1233-ban II. András-től hűséges szolgálataiért Reucha (most Alsó- és Felső-Revucsa helység Liptó megyében) földrészt kapott. Hudkónak két fia volt, akiket Juche (vagy Ite) és Gyurke (vagy Synik) névre kereszteltek. Juche lett a Kubínyi család, Gurke pedig a Meskó család ősatyja. Egy 1325-ös évből származó oklevél bizonyítja, hogy a Kubínyi család revucai birtokukat felső-kubini birtokra cseréli.

A kastély története a 17. század első felére nyúlik vissza, amikor Kubínyiak a régebbi épület romjaira, alapjaira reneszánsz kastélyt építenek nagy parkkal. A jellegzetes hagyma alakú tornyok azonban a 18. század közepén történt barokk átépítés során épültek. A 19. században az épületet klasszicista stílusban átalakították, és a kúria homlokzatára a Kubínyi és az Adda családok címerei kerültek. 1948-ban a kastélyt elvették a Kubínyi családtól. 1989-ben a Kubínyi család ismét birtokba vehette a kúriát, de az épület fenntartásához szükséges pénzeszközök hiányában a család kénytelen volt eladni azt. Azóta a kúria több személy tulajdonában leromlott, mígnem a jelenlegi tulajdonosok 2010-ben megvásárolták. A kastély felújítás után, most szállodaként működik.

 

Felsőkubin - Szentháromság templom

Felsőkubin Szentháromság-templom a 15. század végén épült. Jelenlegi megjelenése felújítások és javítások eredménye. Ez az egyik legrégebbi téglából épült szakrális épület.  Egyhajós épület, nyugati oldalán reneszánsz torony található, amely a hajó teljes szélességében épült. A tornyon megmaradt az eredeti késő gótikus portál. Az épület egyszerű felépítésű, és az eredeti presbitérium átépítésével jött létre. A főoltáron a Szentháromság csodaszép szobra áll a 15. századból. A főoltár három angyalt ábrázol, a Szent Anna mellékoltár és a szószék barokk. Az orgona empórium korlátján egy protestáns korból származó festmény található. A Szentségimádást ábrázoló festmény 18. századi üvegfestmény.    

 

GPS: É 49° 11.113 (49.185215)
K 19° 18.457 (19.307617)

Információk: a kastély a településen áthaladó főút mellett található. Vele szemben levő dombon, a templom is felkereshető a temetőben.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció