Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Frigyesvágása - FrydmanLengyelországFelvidékSzepes történelmi vármegye - Szent Szaniszló-templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Frigyesvágása - Szent Szaniszló-templom

Frigyesvágását 1326-ban említik először. A települést 1308 körül a hunfalvi Friedrich soltész alapította. A 14. század elejéről származó gótikus Szent Szaniszló-templom a környék egyik legrégebbi fennmaradt műemléke. 

A 17. és 18. században többször lerombolták, majd barokk stílusban újjáépítették. Ennek ellenére a templombelsőben megőrizte gótikus megjelenését. Egyhajós épület, poligonális presbitériummal és külső támpillérekkel. A templomhajó eredetileg fából készült mennyezetű volt, de egy 1708-as tűzvész után barokk boltozatos mennyezetet kapott. A belső berendezés nagyrészt a 18. század második feléből származik. A belső térben értékes főoltár, mellékoltár és kórus található.

Nyugati részén torony áll, tetején "Szepesi atikával". A templomot és a temetőt fal veszi körül, melynek bejárati kapuja egy 18. századi alacsony harangtoronyban található.

 

 

Bardoly István - Cs. Plank Ibolya szerk.: A „szentek fuvarosa” Divald Kornél felső-magyarországi topográfiája és fényképei 1900-1919. (Forráskiadványok Budapest, 1999) DIVALD KORNÉL: Felső-Magyarország ingatlan és ingó műemlékeinek lajstroma - könyvben:

"R. K. PLÉBÁNIATEMPLOM

Hajójában barokkizált csúcsíves kori épület, felső-magyarországi renaissance stílű toronnyal. (R.) Falkerítéses cinterem. Szentélye háromoldalú apszissal és két keresztboltos szakasszal. Ablakai is csúcsívesek. A boltozatbordákat s a hajó barokk boltozatait barokk ízlésű stukkó lombfüzérek díszítik. (F.) A hajó falpilléreinek fejezetén kerubfejek. A déli kapu csúcsíves bélletében három-három körteprofilos féloszlopocskával s ugyanily ívbéllettel. A hajó északi oldalához nyolcszögletű kápolna csatlakozik, lapos deszkamennyezete kékre festett, közepén faragott és aranyozott dicsfényben a Szentháromság és Mári a odaszögezett szobra díszít i. A mennyezet többi részét csillagok, szélét kör alakban muzsikáló angyalok szobrai díszítik. Az oldalfalak sarkaiban kettős fülkékben apostolszobrok. A kápolna közepén oltár, nyolcszögletes korláttal, gazdag hatású barokk tabernákulummal. A kápolna Lorencz Mihály plébános idején épült 366 frt. 40 kr. költséggel (Canonica visitatio 1801-ből.) Templom hossza: 23 m. Szentély hossza: 9 m. Szélessége: 6,5 m. Hajó hossza 14 m, szélessége 8,5 m. 1. Úrmutató, talpa új, vert szőlőgirlanddal peremén. Alul felirat: Ecclesie Friedman 1846. die 17. Sept. furto sublatum confractum, turibus proditis, restauratum die 12. dec. Szárának gombja új. Csúcsíves kori felső részén kerubfejek és szobrocskák szintén újak. Ezüst, 76 cm magas. (F. v.)".

 

GPS: É 49° 26.930 (49.448830)
K 20° 13.946 (20.232439)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció