Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzilaspogonyMagyarországNógrád megyeNógrád vármegye - Kis-kő

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A várat Bartalos Gyula már ismerte. Közel a megyehatárhoz, már Nógrád megye területére esik. Szilaspogony község templomától nyugat-délnyugatra 4 km-re emelkedik a Kis-kő nevű sziklacsúcs. Minden oldalról meredek hegyoldal övezi, északnyugatról, a Kis-kő-nyak felől lehet megközelíteni.

A vár kétrészes. A felső vár a meredek oldalú sziklás csúcsot foglalja magába. A csúcs hosszúkás platója alig 12 x 5 m területű, kelet felől függőleges sziklaletörés határolja. Nyugat felé a meredek lejtő alját sziklafal zárja le, ez alatt 7-7 m széles, egyenetlen felületű rész kövatkezik. A felső platóhoz közel egy barlang kürtője mélyed a nyugati hegyoldalba, amihez 10 méterrel alacsonyabb szinten mesterséges, sziklába vájt keskeny járat vezet be.

A sziklás, meredek oldalú sziklacsúcsot alul, 10 - 12 méterrel alacsonyabb szinten, nyugat, észak és északkelet felől árok övezi. Az árok külső oldalán sánc emelkedik, északnyugat felé pedig egy kis platót vág le. A nyugati oldalon az árkon 3 m széles töltés vezet át.

Az alsó vár a hegyoldal nyugati és északi, mélyebb részére terjed ki, árokkal és ennek külső oldalán sánccal körítve. A nyugati oldalon azonban az árok és a sánc csak elmosódott terasz alakjában követhető. Az északkeleti oldalon csak egy rövid teraszt találunk, a többi részét feltehetően a hegyoldal törmeléke már betemette. A felső vár déli és keleti, szakadékos oldala alatt nem folytatódik az alsó vár.

Falnak nincs nyoma a felszínen. A várra történeti adatot nem ismerünk.

/Nováki Gyula/

GPS: É 48° 6.268 (48.104465)
K 19° 58.324 (19.972067)

INFORMÁCIÓK: Szilaspogony nyugati szélének utolsó házaitól indul a várhoz vezető földút (kb 2 km), amely jó időben autóval is járható. A Kis-kő meredek csúcsát kb fél óra alatt lehet megmászni.

NVA
Kőnig Frigyes - Végvárak a Magyar Királyságban
Civertan Studió - Vár-webáruház