Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzilaspogonyMagyarországNógrád vármegyeNógrád történelmi vármegye - Kis-kő

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Kis-kő

A várat Bartalos Gyula már ismerte. Közel a megyehatárhoz, már Nógrád megye területére esik. Szilaspogony község templomától nyugat-délnyugatra 4 km-re emelkedik a Kis-kő nevű sziklacsúcs. Minden oldalról meredek hegyoldal övezi, északnyugatról, a Kis-kő-nyak felől lehet megközelíteni.

A vár kétrészes. A felső vár a meredek oldalú sziklás csúcsot foglalja magába. A csúcs hosszúkás platója alig 12 x 5 m területű, kelet felől függőleges sziklaletörés határolja. Nyugat felé a meredek lejtő alját sziklafal zárja le, ez alatt 7-7 m széles, egyenetlen felületű rész kövatkezik. A felső platóhoz közel egy barlang kürtője mélyed a nyugati hegyoldalba, amihez 10 méterrel alacsonyabb szinten mesterséges, sziklába vájt keskeny járat vezet be.

A sziklás, meredek oldalú sziklacsúcsot alul, 10 - 12 méterrel alacsonyabb szinten, nyugat, észak és északkelet felől árok övezi. Az árok külső oldalán sánc emelkedik, északnyugat felé pedig egy kis platót vág le. A nyugati oldalon az árkon 3 m széles töltés vezet át.

Az alsó vár a hegyoldal nyugati és északi, mélyebb részére terjed ki, árokkal és ennek külső oldalán sánccal körítve. A nyugati oldalon azonban az árok és a sánc csak elmosódott terasz alakjában követhető. Az északkeleti oldalon csak egy rövid teraszt találunk, a többi részét feltehetően a hegyoldal törmeléke már betemette. A felső vár déli és keleti, szakadékos oldala alatt nem folytatódik az alsó vár.

Falnak nincs nyoma a felszínen. A várra történeti adatot nem ismerünk.

/Nováki Gyula/

GPS: É 48° 6.268 (48.104465)
K 19° 58.324 (19.972067)

Információ: A várhelyet Bárna község irányából az országos kék majd a kék kereszt turistajelzésen, Szilaspogony irányából jelzetlen földúton tudjuk megközelíteni.

A kék jelzésen egy nem megerőltető, de kifejezette szép, nagyjából 4 kilométeres túrával érjük el a Kis-kő szikláját. A sziklaüregnél és a szikla felső platóján fokozottan ügyeljünk a gyerekekre!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció