Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GyöngyösMagyarországHeves vármegyeHeves történelmi vármegye - Ferences templom és kolostor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Gyöngyös, Ferences templom és kolostor

"Sajnos a templom és a kolostor pontos alapítási idejét nem ismerjük. Nincs okunk kételkedni azon történeti véleményezésben, amely a gyöngyösi ferencesek első építkezéseit Szécsényi Tamás nevéhez, vagy valamelyik leszármazottjához köti. Szécsényi Tamás, mint Károly Róbert bizalmasa, az ország nádora, s ő az, aki 1332-ben pápai engedélyt kapott arra, hogy birtokán letelepíthesse a ferenceseket. A források szerint ezen alapítás a szécsényi ferences kolostor lehetett.

Tudjuk, hogy Szécsényi Tamás 1327-ben a királytól birtokadományba kapja az Aba- nemzetség tagjaitól elvett Gyöngyöst. Befolyása révén mezővárosi kiváltságokat szerez számára, és városi rangra emeli. (...)

Bizonyítható, hogy 1475-ben a kolostorban Szent Ferenc rendjének szigorúbb (obeszerváns) irányzatát elfogadó szerzetesek laktak. Ebből az időből származtatható a kolostorra vonatkozó első okleveles adat is, amely már az itt lakó barátokat név szerint is megemlíti, így ismerjük meg Pápai Pált, és Szentmártoni Benedeket. (...)"

Forrás: FODOR LASZLÓ - A gyöngyösi ferences rendház K-i épületszárnyában végzett régészeti kutatások eredményei

GPS: É 47° 46.912 (47.781860)
K 19° 55.685 (19.928082)

Információk: a templom és kolostor a Barátok terén kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció