Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PolgárMagyarországHajdú-Bihar vármegyeBorsod történelmi vármegye - Csőszhalom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Polgár-Csőszhalom

A Felső-Tisza-vidéken elhelyezkedő Polgár-Csőszhalom lelőhelye 1929 óta jól ismert az európai ősrégészeti kutatásában, mint Délkelet-Európa legészakibb újkőkori/neolitikus települési halma, azaz tell típusú települése. A Tisza egyik holtágának partján a térszíntől 3,5-4 méterre kiemelkedő domb és a környékén található sok-sok edénytöredék rejtélye régóta foglalkoztatta a régészet iránt érdeklődőket. Többek között az járult hozzá európai ismertségéhez, hogy a  kiemelkedő hírű angol régész, V. Gordon Childe The Danube in Prehistory (A Duna az  őskorban) című nagy összefoglaló munkájában hosszan foglalkozott a lelőhely kulturális kapcsolataival. Az 1957-es első kis felületen végzett kutató (szondázó) ásatást követően a tell dombja körül többszörös körárok- és sáncrendszer betemetett maradványait sikerült azonosítani az 1989-től kezdődő újabb kutatási fázisban. Az egykori nagy földművek nyomai világosan kirajzolódtak az akkori légi fényképeken és a  magnetométeres felmérések összegző képein is. A mintavételi fúrások nyomán nagy méretű, árkokból és sáncokból álló, koncentrikus körgyűrűket alkotó szerkezetre következtethettünk, amelyről korábban egyáltalán nem rendelkeztünk régészeti információval. 

Forrás: Raczky Pál - Polgár-Csőszhalom - Települési halomból és körárokrendszerből álló monumentális építmény az Alföld újkőkorában

 

GPS: É 47° 52.291 (47.871521)
K 21° 9.425 (21.157085)

Információk: a Polgárról Hajdunánás felé vezető úton, a 37-es útkereszteződéstől 1 km-re, az úttól északra, tájékozatató tábla jelzi a halmot.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció