Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TiszaderzsMagyarországJász-Nagykun-Szolnok vármegyeJász-Nagykun-Szolnok történelmi vármegye - Domonkos-rendi-templomrom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Tiszaderzs - Domonkos-rendi templomrom

A település helyét jelentő magaslat már a történelem előtti időkben is lakott volt. Maga a falu is minden bizonnyal korai, már a XIII. század előtt is létező település. Román stílusú templomának nyomai is az egyházi élet kora középkori eredetére ill. jelenlétére utalnak. A honfoglalást követően a Tomaj nemzetség ősi birtokai között szerepelt, a XIII-XIV. században pedig a Szalók és a Tomaj nemzetségek birtokolták. A XIII. században itt lehettek birtokai a Derzsy nemzetségnek is, a XIV. században a Kun, a Pásztói és a Losonczy család rendelkezik a faluban birtokkal. A Derzsyekkel együtt a Bajomiak, majd Mohács után, a Derzsyeken kívül a Fürök, Szabók, Chernelek birtokolták. 

A falu legrégebbi épített emléke a XIII. században épült román stílusú domonkosrendi templom romja. Ma egy oromfala látható kapunyílással. A homlokfal íves kapuja és az északi fal kis része őrzi az Árpád-kori téglaépítészet emlékét. A templomot a feljegyzések szerint az 1706-os Rabutin-féle hadjárat idején égették fel. 

https://www.tiszaderzs.hu

GPS: É 47° 30.715 (47.511909)
K 20° 38.317 (20.638609)

Információk: a templomrom a település központjában, az Ady Endre és Kisfaludy Károly utcák kereszteződésében kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció