Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GyöngyösMagyarországHeves vármegyeHeves történelmi vármegye - Szent Bertalan templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Gyöngyös - Szent Bertalan Plébániatemplom

Gyöngyös Fő terének északi részén áll az impozáns kéttornyú jelenlegi formájában barokk Szent Bertalan Plébániatemplom a ”Nagytemplom”. Helyén a XIII. század második felében egy jóval kisebb templom állt, amit először 1350 körül, majd a XV. század végén gótikus csarnoktemplommá építették át, ami a korabeli Magyarország egyik legnagyobb gótikus csarnoktemploma lett. Ma is látható az apszis két oldalán lévő két-két nagyméretű gótikus ikerablak. A gótikus templomot 1746 és 1756 között barokk stílusban átépítették. A tornyokat valamivel később 1772 és 1773 között az északit, illetve a délit 1815-ben építették. Az 1917-es tűzvészben a templom súlyosan megsérült, ezután kapták a tornyok az ideiglenesnek szánt, mégis majdnem 100 évig fennmaradt egyszerűbb formájukat. A templombelső, egységes barokk berendezése a XVII-XVIII. században készült. A templom különleges ritkasága a szentély déli oldalán álló gótikus bronz keresztelő medence a XV. századból. A déli oldalkapunál egyszerű emlékharang áll az 1917-es tűzvész emlékére. A Szent Bertalan templom 2018-2019-ben évben új toronysisakot kapott, amelyek a 1917-es tűzvészben elégett régi toronysisakok tervei alapján készültek el. A déli toronyból Gyöngyös  és a Mátra panorámáját tekinthetik meg a látogatók.

Lapidárium: A templom oldalához építette még a 15. században a szabó-céh a Szent Anna kápolnát. A kápolna 1758-ban összedőlt, 1990-es években történt régészeti kutatások által sikerült feltárni a kápolna alapjainak kövezetét, falait és bejáratát a templomba. Sikerült feltárni a kápolnából nyíló pince egy részét is, ami a régi időkben kriptaként használtak.

https://www.gyongyos-matra.hu/latnivalok/templomok-kegyhelyek/szent-bertalan-templom/

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 47.124 (47.785400)
K 19° 55.521 (19.925352)

Információk: a Szent Bertalan templom látogatása: http://www.szentbertalankincstar.hu/szt-bertalan-templom/

A Torony kilátó, a Kincstár, a Szent Bertalan templom és a Lapidárium belépőinek ára: http://www.szentbertalankincstar.hu/arlista/

Nyitvatartás: http://www.szentbertalankincstar.hu/nyitvatartas/

Jegyvásárlás a Szent Bertalan Vallásturisztkai Látogatóközpontban (Szent Bertalan u. 3.). Elérhetőség: 3200 Gyöngyös, Szent Bertalan utca 3., Tel: +36-30 328 9134.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció