Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzilvásváradMagyarországHeves vármegyeBorsod történelmi vármegye - Kelemen széke (Töröksánc)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szilvásvárad – Kelemen széke (Töröksánc)

A Kelemen széke nevű hegy Szilvásváradtól dél-délkeletre 4 km-re, Bélapátfalvától keletre 3 km-re, a Bükk-hegység széléhez közel helyezkedik el. Kelet felől a Horotna-völgy felső vége határolja, nyugatra pedig a Bükk-hegység széle előtt több, valamivel alacsonyabb hegy emelkedik eléje. Körös-körül meredek oldal övezi, felszíne erősen tagolt. Déli végétől északi irányba erősen lejt és két felhúzódó mellékvölgy a területét három részre bontja.

A sánc teljesen körben követhető, a hegy alakjához alkalmazkodva erősen kanyarog és néhol több mint 100 m szintkülönbséggel meredeken levezet a hegyoldalba, majd újból felkapaszkodik, ezért alaprajzilag teljesen szabálytalan. Legmagasabb része a déli végében van, a 702,8 m tszf. magasságú, az erődítménynek is nevet adó Kelemen széke nevű csúcs körül. Innen észak felé a sánccal kerített terület erősen kiszélesedik, az északi végében egy igen keskeny gerincet is magába foglal. (...)

A nagy kiterjedésű erődítmény létesítését, – amint a kutatástörténetben is szerepel – a késő bronzkori Kyjatice-kultúra idejére helyezhetjük, de az előkerült késő-avar kori és középkori szórvány leletek arra utalnak, hogy e későbbi korok embere is megfordult a Kelemen székén.

Forrás: NOVÁKI GYULA – BARÁZ CSABA – DÉNES JÓZSEF – FELD ISTVÁN – SÁRKÖZY SEBESTYÉN - Heves megye várai az őskortól a kuruc korig, Castrum Bene Egyesület – Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest – Eger, 2009, 65-66 oldal

GPS: É 48° 3.799 (48.063313)
K 20° 23.859 (20.397654)

Információk: Bélapátfalva vagy Szilvásvárad irányából jelzett turistaúton megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció