Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Neudorf bei StaatzAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Hausberg (Kellerberg, Wasenberg)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Neudorf bei Staatz, Hausberg, Kellerberg, Wasenberg

A babenbergi urbarium helyi birtokot említ, amely később Maissaui Ottóra száll. 1308-ban megjelenik Otto von "Newendorf", Maissau-Staatz Ottó szolgája. 1429 Otto v. Maissau-Staatz elveszíti birtokát, az már az uralkodó tulajdonában van, és 1451-ben hűbérként Melchior Waserre száll. A falu 1453-ban Liechtenstein család tulajdonába kerül. 1591 Rudolf II. Neudorfot Seifried Breunernek adja.

Az egykori Hausberg a falu keleti végén, a neudorfi plébániatemplomtól kb. 500 méterre nyugat-délnyugatra, közvetlenül a Zlabern felé vezető úton lévő tótól északnyugatra található. A helyi úthoz képest mérsékelten magasan fekvő terület ma a helyi, nagyon festői pincekerületbe van integrálva, és nyugatról egy bekötőúton keresztül érhető el. Az egykori várkomplexum jelentős részei ma is megmaradtak. Ez ma is eléri a 10-12 méteres magasságot, a csonka kúp alakú földvár platójának átmérője 25-27 méter. A bekötőút meghosszabbításaként ma egy kis ösvény vezet Ny felől a fennsíkra.

http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/result/burgid/864

GPS: É 48° 43.186 (48.719765)
K 16° 29.864 (16.497728)

Információk: Hausberg a falu keleti végén, a Zlabern felé vezető úton lévő tótól északnyugatra található. A domb tetejére nyugati irányból vezet fel egy keskeny ösvény.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció