Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Rózsahegy - RužomberokSzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - Baráthegy 4 vára (Mních)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Rózsahegy - Baráthegy 4 vára

A Vág jobb partján, Rózsahegy felett négy erődített településből álló rendszer található, Baráthegy néven.

A Baráthegy hosszúkás masszívuma megközelítőleg ÉK-DNY irányban tájolt. A masszívum délnyugati részén található a Nyugati vagy más néven Baráthegy I. és a közép-nyugati dombháton a Baráthegy II (658 m tengerszint feletti magasság), a nyereg mögött található a Baráthegy legmagasabb csúcsa, az úgynevezett Középső Baráthegy (696 m tengerszint feletti magasság) Baráthegy III. Keletre, egy magányos dombon található a Lipa, más néven Ostrá skala (Éles szikla), a Baráthegy IV (624 m tengerszint feletti magasságban). A nyugati erődítmény, azaz a Baráthegy I. területe 0,39 hektár. Két oldalról egy kanyargós hegyoldal határolja a Vág felé meredeken lejtő hegycsúcs vonala határolja.  A sánc kőből készült. A dombvár hossza 61,3 m, szélessége 51,5 m, kerülete 184 m. A Baráthegy II-t a Baráthegy I-től egy 56,5 m hosszú sánc választja el szélessége 14,5 m és legfeljebb 3,26 m magas. A vár területe 0,6 ha.  A Baráthegy III. nagy központi erődítmény  Likavka településhez tartozik. Nemcsak a csúcsot foglalja el, hanem a Középső-Baráthegy egész terét is. Baráthegy III kiemelkedik a rendszerének összetettségével, 18, többnyire kis magasságú sáncból áll, magasságuk napjainkban 10-50 cm között változik. A keleti dombvárazaz a Baráthegy IV. vagy Lipa 625 m tengerszint feletti magasságig emelkedik. Legmagasabb pontján egy csupasz, masszív sziklából (Ostrá skala) áll.

Forrás: MARTIN FURMAN - OPEVNENIA NA LIPTOVE REFÚGIÁ, HRADISKÁ A HRÁDKY OD PRAVEKU PO STREDOVEK

GPS: É 49° 5.261 (49.087688)
K 19° 19.778 (19.329636)

Információk: Liptószentmárton irányából földút vezet fel a gerincre, a 3 vár kb 2 óra alatt bejárható. A negyedik várhoz az erődített templom alatt vezet el az ösvény, melyen 15 perc alatt érhetünk a magányos dombon álló várterületre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció