Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szigetújfalu - Ujfluch, InselneudorfMagyarországPest vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Római kikötőerőd

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szigetújfalu, Római kikötőerőd

Varga Gábor helyszíni ellenőrzése, 2010. márc.: A parton egy újabb leletet találtunk, egy római tegulatöredéket, ami megerosíteni látszik a lh római kori voltát. A kk.i ercsi bencés monostorára újfent nem sikerült megerosíto leleteket találnunk. Újabb megfigyelések bizonyítják azonban a bronzkori lh-et (paticsdarabok, kerámiatöredékek). Sza. 78383: A Duna partján és medrében, a mai révtől 200 méterre Északra. A szemle alkalmával a Duna alacsony volt, az idő azonban szeles, hűvös. A parti omladékot bejártuk, számos kerámiatöredéket gyűjtöttünk, ezek azonban mind őskoriak, egy késő-középkori töredék kivételével. A kövek között több, rózsaszínes-vöröses, finoman iszapolt, vékony téglatöredéket is találtunk, amelyek a római kori téglaanyagra emlékeztetnek. A kövek között találtunk egy tegula töredéket is, ezt azért tudtuk egyértelműen azonosítani, mert a tegula széle maradt meg, a peremmel. A sekély vízben merültünk is. Megállapítottuk, hogy a parttal csaknem párhuzamosan egy faltömb húzódik, amelyet 2009-ben már szonárral is észleltünk. A víz alatti tömb mintegy 3 m hosszú, 1 m magas, masszív, kemény kötőanyagba ágyazott kövekből áll, néhol római jellegű téglatöredékkel. A víz alatti fal, illetve a partról a mederbe futó fal egy téglalap alapú masszív épületet (torony?) körvonalaz. A falaktól északra, a part mentén, a sekély vízben kőomladék sáv húzódik. A télies idő miatt a parton már lepusztult az ártéri aljnövényzet, így a faltömbtől délre egy hasonló omladéksávot vettünk észre, ez már a parton, az erdőben van. A két omladéksáv egy vonalat ad ki, ez a vonal kb. 15 fokos szöget zár be a mai parttal. Ennek a vonulatnak a közepén található központi omladék és a torony-szerű falmaradványok. Ez is szöget zár be a mai mederrel. A partról futó fal opus spicatum falazása, a központi torony és a tőle a mederrel párhuzamosan kifutó "szárnyfalak", a masszív fal alapozás, a tegula és római tégla töredékek, a középkori-újkori rév közelsége arra utal, hogy jogos a feltételezés a (nógrád)verőcei típusú kikötőerődöt illetően.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázis, https://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/65440, 2024. február 11.

 

GPS: É 47° 14.960 (47.249340)
K 18° 54.977 (18.916288)

Információk: az Ercsi révtől 200 m-re északra kereshető fel a kikötőerőd helye.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció