Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BükkaranyosMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeBorsod történelmi vármegye - Földvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Bükkaranyos - Földvár 

A Földvár nevű domb Bükkaranyos községtől ÉNyra, 1,5 km-re, közvetlenül a Miskolc–Harsány közötti és a Bükkaranyosból kivezető országút találkozása felett, attól K-re található. Itt egy meredek oldalú dombsor kezdődik É-i irányba, melynek az elején találjuk a Földvárat. Csak É irányába függ össze egy keskeny, de mélyebben fekvő nyereg révén a dombsorral. Teteje sík, csak enyhén lejt DK irányba. Megközelítőleg kör alakú, a plató széle jól kivehető, egyedül a DK-i hajlatban válik bizonytalanná. A perem alatt árok fut körbe, mélysége a peremhez viszonyítva 2–5 m, mai felső szélessége 20–30 m között váltakozik. Az árok külső oldalát sánc (földfeltöltés) kíséri, magassága 0,5–2 m közötti, a DNy-i és ÉNy-i oldalon azonban egy-egy hosszú szakaszon hiányzik, ezeken a helyeken terasz alakjában látjuk az árkot. Az árkon belüli terület átmérője 135–150 m, területe 1,33 ha. A vár területét a közelmúltban fenyőerdővel ültették be, ezért a korábbi füves terület ma már nehezen tekinthető át. (...)

1967-ben Lossos Miklós és Ráksi Miklós készítették el a földvár felmérését. 1976-ban a földvár körül, az árkon kívül hétvégi házak építése közben került elő nagyobb mennyiségű bronzkori cserép, patics és őrlőkő.8 Az erődítés felmérését és a rá vonatkozó adatokat – mint a késő bronzkori Kyjatice-kultúra várát, – 1992-ben, majd 2002-ben tették közzé.

A földvár erődítését – az előkerült leletek alapján – a késő bronzkori pilinyi kultúra idejébe helyezhetjük.

Forrás: NOVÁKI GYULA – SÁRKÖZY SEBESTYÉN – FELD ISTVÁN - BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE VÁRAI AZ ŐSKORTÓL A KURUC KORIG - Castrum Bene Egyesület – Herman Ottó Múzeum - BUDAPEST – MISKOLC, 2009, 26-27 oldal

GPS: É 47° 59.880 (47.998005)
K 20° 45.908 (20.765131)

Információk: Bükkaranyostól északra, a hétvégi házaktól indul az a fööldút keleti irányba melyen a Földvár köözelébe juthatunk. Ahol ez az út északra fordul, a gerincen, egy alig látható ösvényen, délre fordulva érhetünk a várhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció