Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Donji Budački - Donji BudačkiHorvátországHorvát-SzlavónországModrus-Fiume történelmi vármegye - Budácski (Stari grad Budački)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Budácski vára (grad Budački)

Budácski várából mára semmi sem maradt. A vár némi nyomai a mai Donji Budački falu közelében találhatók meg. A vár annak a nemes Budácski családnak a székhelye volt, akik megállapíthatóan a Lika vármegyei Budak környékéről települtek a Kulpa mentére, ahol a topuszkói apáttól kapták meg Búcsú birtokát (Buču, a mai Gornji és Dolnji Viduševac térségében).

A családot először a 14. században, majd a 15. szd. folyamán és a 16. szd, elején említették meg, mégpedig több, Kulpa menti és Túrmezei birtok tulajdonosaként. A 16. századtól lett az övék Budácski vára is. Radoszláv Lopasics (Radoslav Lopašić) történész úgy vélte, hogy a Budácskiakat annak előtte Goricaiaknak nevezték, ennek okán a család viselte a „Goricai” nemesi előnevet is.

A család tagjai a török ellenes harcokban emelkedtek ki, majd Budácski Miklós nyújtott kiemelkedőt a 17. sz. első felei, „harmincéves” háborúban. A család férfi ága 1713-ban halt ki.

Szokolovics Ferhád bég (Cazin, Buzsim, a két Kladusa, Osztrozsác, Zríny és Drezsnik meghódítója), akkori bosnyák szandzsákbég, valójában 1575-ben Budácski mellett ejtette fogságba a katonai határőrvidék főparancsnokát, Auersperg VIII. Herbertet, aki ebben a csatában meg is halt.

Budácski 1596-ban került török kézre, melynek során a vár súlyos sérüléseket szenvedett, ám az 1686-os visszafoglalása után teljesen felújították, és határvidéki katonaságot helyeztek el benne. A várnak ebből az időszakból az alaprajza és a képe is fennmaradt. A várnak négyszögletes alaprajza volt.

A négyzetes lakótornyot övező falat két kisebb és egy nagyobb félhengeres, valamint egy még nagyobb négyzetes toronnyal erősítették meg. A várba bemenni egy lépcsőn keresztül lehetett, de a 19. sz. elején, az övező fal legnagyobb tornyán keresztül egy kapu nyitottak. Egyébként ez a torony szolgált a várnagy lakhelyéül is. Ebben az időben a vár földszintjén istálló voltak megtalálhatók, egy a szolgáknak szolgáló szobával és egy fáskamrával, míg az első emeleten lakószobák voltak egy konyhával és élelmiszer raktárral.
A második emeleten a várkapitány lakása volt.

Az 1845-ben alapjáig lerombolt budácski várnak ma már csak a terepnyomai lelhetők meg, a falu nyugati részén álló Szent János és Pál templom környezetében.

/ Szatanek József /

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 22.010 (45.366829)
K 15° 35.923 (15.598723)

Információk: Donji Budački falu Károlyvárostól 20 km-re délre található. Az 1845-ben alapjáig lerombolt budácski várnak ma már csak a terepnyomai lelhetők fel, a falu nyugati részén álló Szent János és Pál templom környezetében.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció