Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DomoszlóMagyarországHeves vármegyeHeves történelmi vármegye - Szent Demeter-templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Domoszló - Szent Demeter-templom

A falu fölötti dombon, a temető mellett, körülkerített kertben álló egyhajós, keletelt, Ny-i homlokzat előtt álló tornyú, poligonális szentélyzáródású templom, sarkain egy-egy támpillérrel, a szentély É-i oldalán kápolnával, D-i oldalán sekrestyével. A szentély végfalán másodlagosan beépített 14. századi körablak. Csehboltozatos hajó, fiókos dongaboltozattal fedett szentély, a hajó Ny-i oldalán karzat. Falképek: 1973. Berendezés: 18. század közepe, 20. század. Középkori templom felhasználásával épült. 1852-ben elbontották a szentélyül szolgáló román kori templomot, helyén poligonális záródású, fiókos dongával fedett új szentély épült (építész: Krefli József).

Forrás: MAGYARORSZÁG MŰEMLÉKJEGYZÉKE Heves megye

Szent Demeter templom

Domoszló Árpád-kori település, mely eredetileg királyi várbirtok volt. Egyes vélemények szerint a települést ekkoriban királyi solymárok lakták. A település nevét nagy valószínűséggel az Árpád-házi származású, Aba nemzetséghez tartozó Domoszló hercegtől kapta, akinek valószínűleg az édesapja Magyarország harmadik királya Aba Sámuel volt. Domoszló herceg a későbbi Kompolty család ősének tekinthető.

A falu védő szentje Szent Demeter [az ortodox egyház egyik legtiszteltebb szentje, akinek a képmása a Szent Koronán is megtalálható.]

A település jelenleg legrégebbi műemlék jellegű templomát, valószínűleg a törökök által lerombolt kolostor helyén, 1739-ben építették újjá. Templomát az 1332-37-es pápai tizedjegyzék említi. Jellege: dombon álló, középkori toronyhoz épült, egyhajós, keletelt barokk templom, melyet gótikus rózsaablak díszít. A templom alaprajza egy kereszt formát mutat: egy négyzet alakú torony, téglalap alakú hajó és trapéz alakú szentély. Az utóbbihoz kapcsolódik egy-egy négyzet alakú sekrestye.

Forrás: Domoszló település honlapja

GPS: É 47° 49.891 (47.831524)
K 20° 6.898 (20.114971)

Információk: a templom a Hunyadi János u.-ban kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció