Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zayugróc - UhrovecSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Zayugróc várkastély

A Zay család 1547-ben költözött a trencsén megyei Ugrócra (Zayugróc), miután valkó megyei birtokaikat a törökök elpusztították. Zay Ferenc I. Ferdinánd hűséges híveként, a törökök elleni harcokban szerzett érdemeiért a birtok mellé az uralkodótól 1560-ban fiaival együtt bárói címet kapott. A család férfitagjai valamennyien kivették részüket a törökök elleni küzdelmekből, Zay Ferenc fiai közül András és Lőrinc fogságba is esett, ahonnan nagy összegű váltságdíj fejében szabadulhattak. A Zay család később szembefordult a Habsburg házzal. 1619-ben II. Zay Lőrinc saját zászló alatt szervezett csapatokat Bethlen Gábor számára. A vasvári béke után a család több tagja is részt vett a Wesselényi összeesküvésben. Zay Ferenc dédunokája, Petrőczy István még várát is felajánlotta, hogy ott tartsák fogva I. Lipótot, akit egy vadászat alkalmával akartak foglyul ejteni, hogy kikényszerítsék sérelmeik orvoslását. Később fiai, Miklós és István rokonuk, Thököly Imre seregében harcoltak a Habsburgok ellen. A Rákóczi szabadságharcban Petrőczy István mellett a Zay családból IV. Zay András és III. Zay Zsigmond vett részt. A szabadságharc utáni békeidőkben a Zayak a magyarországi evangélikus egyház támaszai voltak. 

Forrás: Fukári, Valéria: Felső-magyarországi főúri családok. (A Zayak és rokonaik 16–19. század.) Pozsony, 2008. [Kalligram kiadó] - https://epa.oszk.hu/00000/00021/00390/pdf/EPA00021_Magyar_Konyvszemle_2011-1-08.pdf

 

Baántól éjszak nyugati irányban egy órai kocsijárásra fekszik Zayugrócz község. A község déli részén emelkedik egy domb, melyen gróf Zay család ősi kastélya áll. Ezt a 16. században a Zay család építette és körfalakkal is birt. Idők folytán ezen körfal legnagyobb része elpusztult s a kastély annyira és annyiszor szenvedett átidomítást, hogy ma alig vehető ki annak hajdani szerkezete. Ezen kastélyt jelenleg a hazafias érzelmű gróf Zay Albert lakja.

Forrás: Váliné Pogány Jolán szerk.: Az örökség hagyományozása Könyöki József műemlékfelmérései 1869-1890, 339 oldal.

 

GPS: É 48° 44.697 (48.744957)
K 18° 20.133 (18.335550)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció