Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nemeskosztolány - Zemianske KostoľanySzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Kosztolányi várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nemeskosztolány kastély

A kastély 1600 körül épült régebbi alapokra, később átalakították, de megőrizte a jellegzetes reneszánsz elemeket. Ősi rezidenciájuknak építették a Kosztolányi család tagjai, akik a 15. században költöztek ide Kamenecből.

Az eredetileg négytornyú erődített kastély egy része két saroktornyos, kétszintes épületként maradt meg. A Kosztolányi család birtokának 1950-es években történt elkobzása után lakásokká alakították át, és néhány évig csak a helyiségeinek egy részét használták.

Jozef Žiak történész szerint a 2015-ös átfogó rekonstrukció során további műemléki kutatásokat is végeztek, amelyek megcáfolták a déli szárny be nem fejezésével kapcsolatos eredeti feltételezéseket. Az új eredmények szerint a kastély alapjai tovább folytatódtak. A levéltári kutatások megerősítették, hogy az épület későbbi átalakításai 1723 után történtek. Háromszárnyú épület, amelyet sima falak jellemeznek, magas tetőtérrel és azonos magasságú saroktornyokkal. A bejárati portálon eredetileg felvonóhíd volt. 

A kastély 2015-ben átfogó restauráláson esett át. Módosították a külső és belső vakolatot, kicserélték az ablakokat, ajtókat és padlót. A kastélyban ma a városi múzeum működik.

Forrás: https://www.hrady-zamky.sk/zemianske-kostolany/

A kastélytól délre levő parkban van az 1580-ban épült reneszánsz lakótorony (magtár).

 

GPS: É 48° 41.189 (48.686478)
K 18° 31.522 (18.525372)

Információk: a kastély, ma múzeum, a település központjában kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció