Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nyitraszeg - ChalmováSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Szent Anna-templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Nyitraszeg - Szent Anna tiszteletére szentelt templom

Nyitraszeg faluban egy kis magaslaton a 12. században épült a román stílusú templom. A félköríves szentélyű egyhajós templomot a falu délnyugati szélén lévő dombon építetteték fel. A templom Felvidék három legrégebbi temploma közé tartozik. A templom erődítettségéről nincs adat, de az északi és nyugati oldalon látható alacsony sánc utalhat védőfalára.

A templomot eredetileg Szent Mártonnak szentelték. Erre utal az 1336-1337. évi pápai tizedjegyzékben található említés (ecclesia Sancti Martini de Sus). A falu neve, okleveles nevének Szeg/Nyitra-Szeg néven való elferdítése lehet. 

A 16. század körül az épület szerkezetét öt tartóoszloppal erősítették meg. Ez 1730-ban már nem volt elegendő a hívek számára, ezért a templomhajó déli falának és a portálnak nagy részét lebontották. Ezt követően ezen az oldalon egy nagyobb, trapéz alaprajzú hajóval, a déli homlokzaton pedig egy toronnyal bővítették, ezzel a templom K-Ny-i tájolását, É-D-re  változtatták.

Az eredeti templomhajót az új templom presbitériumává alakították át. Az apszis a román diadalív befalazása után sekrestyévé vált. Ezenkívül az egész épület egységes homlokzatot kapott, ami jelentősen elnyomta a középkori jelleget, és csak a keletelt apszis emlékeztet rá.

Az épületen 1903-ban, 1945 után, 1971-ben és az 1990-es években további átalakításokat végeztek. A templom 1963 óta nemzeti kulturális műemlék státusszal rendelkezik. A Szent Anna tiszteletére szentelt templomot az 1990-es évek óta használják.

GPS: É 48° 39.809 (48.663479)
K 18° 28.522 (18.475372)

Információk: Nyitraszeg Besztercsény nyugati településrésze, a templom a temetőben kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció