Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

OriovčićHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega történelmi vármegye - Gradac

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Oriovcic - Gradac

A várhely Oriovcic településtől 1,5 km-re észak-észak-keletre egy ÉK-DNy-i hegynyúlványon a Dilj Gora hegységben. A központi magassága a Gradac 343,9 m tszf.

A nagy kiterjedésű erődített magaslati telepet észak felől sánc védte, magassága jelenleg 3-4m. További sáncolást  nem találtunk, a vár kiterjedését már csak a plató szélén perem jelzi.

A várhely megközelítése Dubovik felől lehetséges, a települést északi irányba elhagyva egy jó minőségű erdei úton. Az út hamarosan keleti irányba fordul és közel azonos szinten kanyarog a hegység déli oldalán. Oriovcic magasságában egy erdőkitermelők által használt út indul déli irányba, ezen 500 m után érjük el a várhely északi sáncát. Mivel az úttal a sáncot is átvágták, metszésében őskori cserepek is találhatóak.

A várról régészeti adatok jelenleg nem állnak rendelkezésünkre. (hip)

Megjegyzés: a vár bejárásával egyidejüleg bejártuk a helyszíntől nyugatra jelzett Gradac magaslat déli részét is ahol az Óvár jelölésnél erődítésre utaló nyomokat, jeleket nem találtunk.

GPS: É 45° 15.887 (45.264778)
K 18° 2.399 (18.039982)

Információk: a  várhely megközelítése Dubovik felől, erdei utakon ajánlott.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció