Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GlogovicaHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega történelmi vármegye - Szent István első vértanú templom (Sv. Stjepan, Župna crkva)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Glogovica - Szent István első vértanú

A falutól délkeletre a temetőben áll Szent István első vértanú tiszteletére szentelt, középkori eredetű temploma, melyet temetőkápolnaként használnak. Egyhajós épület, négyszögletes szentéllyel, melyet a hajótól csúcsos dialadalív választ el. A templomot a 13. század első felében akkori birtokosa Borics bán fia István építtette. A 15. században gótikus stílusban építették át. A 18. század első felében újabb, barokk átépítésen esett át. Ekkor kapta mai barokk homlokzatát és cserélték gótikus ablakait új, négyszögletes ablakokra. A középkori freskókat lefestették, a kőből épített falakat levakolták, a tetőt pedig fazsindellyel fedték be. A templomban található a 18. századi horvát pap, költő Vid Došen sírköve, aki 1778-ban a közeli Dubovikon hunyt el.

GPS: É 45° 13.512 (45.225204)
K 17° 58.865 (17.981089)

Információk: a templom a település déli részében a temetőben kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció