Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DuzlukHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce történelmi vármegye - Szent Miklós kolostor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Duzluk - Szent Miklós kolostor

Raholcától délre a Krndija hegyei között található a Szent Miklós kolostor. Ez az egyik legrégebbi ortodox kolostor Horvátországban. A 16. század végén alapították. Már 1579-ben szerepel a pozsegai szandzsák listáján. 1583-ban „Remeta” néven említik. A kolostor valószínűleg korábban épült, ugyanis már a 15. század végén Mátyás király magyar-horvát király ortodoxokat telepített erre a vidékre. Egyes történelmi források feljegyzik, hogy a Szent Ágoston remeterend római katolikus kolostora 1102 állt itt. Ezt a tényt régészeti feltárások még nem erősítették meg. Egyes történészek még a pálosok jelenlétét is említik a korábbi kolostorban.  A monostor temploma 1594-ben épült. Az épület a morva iskola jegyeit viseli magán, ez az egyetlen ilyen épület Horvátországban. Részben fennmaradt a templom értékes belső festése, mely a szerb Namanjić-dinasztia származását beszéli el. Ikonosztázát 1869-ben a 19. század nazarénus stílusában Pavle Simić újvidéki festőművész készítette. A belső udvar északi és déli oldalán találhatók a szerzetesek szállásai, melyek összeköttetésben vannak az udvar nyugati oldalát lezáró ebédlővel. Az udvar északkeleti oldalán építtették fel 1735-ben a harangtornyot. A monostor már a 16. században fontos vallási és kulturális központ volt, a pozsegai metropolita székhelye. 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 29.273 (45.487888)
K 17° 52.675 (17.877922)

Információk: a Kutjevo és Raholca közötti útról ágazik le az a köves út melyen a kolostorhoz juthatunk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció