Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TisovacHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega történelmi vármegye - Tisovac vára (, Utvrda Tisovac)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Tisovac - Thysicha - Tiszovcz - Thyzowcz - Tisovacz

Tisovac vár maradványai a Pozsegai-hegység mélyen egy rövid dombgerinc szélén találhatók, a Jambrovac-patak fölé emelkedő helyen, közvetlenül a Pokotinával való összefolyás előtt. A szemközti Turdics várral együtt, amelytől körülbelül 600 méterre van légvonalban, a vár alatti síkságot, medencét védte, felügyelte.

Az iratok a várat először 1455-ben említik az azonos nevű birtok központjaként. A várat Szapolya (Zapolyai) László építette, a birtok tulajdonosa Szvinnai Albert mester és neje zapolyai Vajda Mihály leánya Katalin beleegyezése nélkül. A tulajdonosok emiatt pert indítottak a király előtt (Bösendorfer, 1994, 125. o.). Sajnos a rendelkezésre álló dokumentumok alapján Tisovacnak a Szapolya-család  birtokába kerülésének ideje és módja nem ismert. 

A gerinc formáját követve a Tisovac-erőd két ovális részből áll, amelyeket árok védte az északi oldalon. A vár mérete körülbelül 100 x 30 m. A legveszélyeztetettebb északi oldalról mély árkok kerültek kialakításra. A várat a fellelhető tölgyfaanyag bősége miatt fából építették. Mindkét részt híd vagy hidak kötötték össze, és feltételezhető, hogy a főtorony a palotával együtt a szurdok felé nézett. 

Forrás: Nenad Milčić - Krešimir Regan - Pozsega középkori erődítményei

GPS: É 45° 16.854 (45.280899)
K 17° 31.224 (17.520399)

Információk: Tisovactól északra az erdészeti úton a sorompóig lehet autóval. Innen földúton, kb. 2 km gyaloglással érhető el a várterület.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció