Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

LiebenbergAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Hausberg (Kapelle Liebenberg)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Liebenberg - Hausberg

A Herzogenburgi Apátság a "villa Lyebenberch" birtokában tizedjoggal rendelkezett. Egy Otto de Libenberc 1175-ben, Ulrich v. Liebenberch 1188-ban (lásd Liebenberg II.) dokumentált.

A Hausbergi terület a Liebenbergi járástól kb. 300 m-re északkeletre, egy hegygerincen terül el, amelyet nyugatról és északról a Sieghartserbach, keletről pedig egy mellékvölgy vesz körül. Az ÖK 50/ 7. lapon a vár helyén egy kápolnajelző és a 497-es szintmagasság szerepel. Schwammenhöfer leírása szerint a viszonylag lapos, kb. 24 x 40 méteres magszerkezetet hangsúlyos sáncok és árkok veszik körül. Míg nyugaton és keleten egy egykori körárok, amely sánclépcsőkbe megy át, biztosítja a várdombot, addig északon és délen kettős sáncívek mutatkoznak. A mai bejárati oldalon, délnyugati irányban a külső sáncokat erősen kiegyenlítették, más helyeken részben átalakították. A központi mű közepén áll a Szent Sebestyénnek szentelt kis templom, amelyet Schwammenhöfer úgy ír le, mint egykori lakótornyot, amelyet később templommá alakítottak át. Az épület azonban kétségkívül eredeti román kori templom, melyet a barokk-korban bővítették.

http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/result/burgid/2084

GPS: É 48° 48.365 (48.806076)
K 15° 27.405 (15.456753)

Információk: a kápolna a településtől északra kereshető fel. A kereszteződés közelében kell parkolni, mert mindenhol tiltás van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció