Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bajmóc - BojniceSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Bajmóctölgyes (Dubnica-Hradište)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Bajmóctölgyes

Bajmóctölgyes már a történelem előtti időkben is lakott volt a Dubnička patak mentén. Az itteni lakosok nehezen megközelíthető helyeken menedékhelyeket építettek, hogy megvédjék a lakosságot a ellenséges támadásoktól. Ezeket az erődítményeket csak veszély esetén használták, nem voltak állandóan lakott területek. 

Bajmóctölgyesben egy menedékvárat építettek a Hradište tetőre, a falutól északnyugatra. A dombot tölgy és gyertyán erdő fedi. A Hradište a Dubnička patak által körülvett terület. A 34 x 5 m-es központi magaslatot egy sánc védi. A külső erődítmény maximális átmérője körülbelül 70 x 40 m (72 x 39 m) méretei miatt a kisebb erődítmények közé tartozik. A vár elliptikus alaprajzú, északi irányban emelkedik. A régészeti kutatásokat Marta Remiášová PhDr. végezte 1981-ben. A kutatás során kis mennyiségű kerámia- és bronzleletet találtak, amelyek arra utalnak, hogy az erődítmény csak menedékhelyül szolgált. A leletek megerősítik a dombvár létezését a korai vaskorban. A régészeti leletek a fazekasságról is szolgáltatnak adatokat. Bajmóctölgyes közelében nagyon jó minőségű fehér agyag és színes agyag lelőhelyek találhatók. A bajmóctölgyesi fazekasság saját dokumentált gyártóműhelyről árulkodik az edények alján található különleges jelek alapján. A bajmóci termékeken gyűrűk, a bajmóctölgyesi termékeken pedig ötágú csillagok. Ez a szimbólum nagyon ritka, Északkelet-Csehországból a 9. századból származó edényeken fordul elő. Ennek alapján feltételezhető, hogy az erődítményt a 9-10. században is használták.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 48.235 (48.803909)
K 18° 34.052 (18.567526)

Információk: a Bajmóc-Bajmóctölgyes focipályánál parkolhatunk, majd innen a sárga és zöld-átló turistajelzést követve 2,5 km-es túrával érhetünk a várterületre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció