Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Motesic - MotešiceSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Pepard vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Pepard vára Felsőmotesicen

Hogy kívánkozna-e kérdőjel a cím végére? Bizonyára igen, hiszen feltételezésről van szó – mégis elhagytam. Időnként ugyanis jó ha vesszük a bátorságot arra, hogy mások által esetleg vitatható javaslatokat tegyünk.

Egy a Motesiczky család levéltárában – 18. századi másolatban – fennmaradt, 1269-es keltezésű oklevél említi egyedül Pepard várát. Korábbi és későbbi története ismeretlen. Pontosabban feltételezhetjük, hogy egy 1275/76-os oklevél névtelen vár említése, szintén rá vonatkozik. Egy biztos, legkorábbi okleveles említéssel rendelkező Árpád-kori magánváraink közé tartozik!

Mindeddig azonban nem ismertük a pontos helyét! Annyi nyilvánvaló csak, hogy valahol a Trencsén megyei Cobolyfalvától (régebben Szoblahó, szlovákul: Soblahov) keletre, nem messze volt.

A legtöbb probléma megoldása persze gyakran egyszerűbb, mint gondolnánk! Ismerünk ugyanis egy várhelyet Felsőmotesic  (Horné Motešice) határában. Kézenfekvő azt feltételezni, hogy Pepard vár oklevele nem véletlenül a falut a 19. századig birtokló Motesiczkyek levéltárában maradt fenn – tudniillik az ő Divék nemzetségből származó őseiké volt s hol másutt állt volna, mint Motesic határában, a Bánról Trencsénteplicre vezető út mellett.

Forrás: https://djnaploja.wordpress.com/2020/03/26/pepard-vara-felsomotesicen/

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 51.039 (48.850647)
K 18° 11.098 (18.184973)

Információk: Motesic települést északi irányba elhagyva a péterszabadjai elágazásnál parkoljunk. Az elágazásból keleti irányba egy földút indul, ezen a patakon való átkelés után egy déli irányba haladó jól látható ösvényre kanyarodjunk. Az ösvényen addig haladjunk amíg a keletre levő domb gerincét elérjük. A gerincen É-K-i irányba felkapaszkodva hamarosan a várterületre érkezünk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció