Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szénásfalu - BzenicaSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Kálvária (Sobotište)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szénásfalu - Kálvária

A Szénásfalu - Bzenica-Sobotište-i erődítmény a település központi részétől keletre található.

A kis dombra jelenleg kálvária-keresztút van kiépítve. 

A helyszín északról megközelíthető. 

A vár jelenlegi hossza kb. 90 m, legnagyobb szélessége kb. 50 m. Északról két sánc védte, a felsőből kb. 3 m széles terasz indul, ez a teljes várterületet keríti, korábban feltételezhetően palánkkal védett sánc lehetett. A vár keleti részét bányászattal megsemmisítették.

A szlovák régészek a kis méretű késő-vaskori erődítmények közé sorolják (Branislav Kovár - Fortifications from the Late Iron Age in the Regions of Pohronie and Poiplie).

Habár jelenleg nem áll rendelkezésre egyéb forrás, elhelyezkedése és mérete alapján középkori használata sem kizárt, mint Revistye-várának, melynek egy időben tartozéka volt, kiegészítő elővára, őrhelye.

Bars vármegye monográfiájában "Szénásfalu, a Garamvölgyben fekvő tót kisközség, 717 róm. kath. vallású lakossal. E község már 1075-ben a szent-benedeki apátság alapítólevelében szerepel Boznica néven, 1256-ban azonban Bors ispán utódait is mint részbirtokosait találjuk említve. Azután egy darabig a revistyei vár tartozéka, de 1508-tól már Selmeczbánya várost uralja. Akkoriban Senicz és Brznicza tót néven is említik az oklevelek. Később, mikor már az erdőkincstár vette át a revistyei várbirtokokat, a Magyary-Kossa családot is a birtokosai között találjuk. 1663-ban a törökök a községet teljesen feldúlták. A mult század elején Szenicze néven szerepel. Mai nevével a Dóczyak birtoklása idejében találkozunk Zenasfa alakban. Kath. temploma nagyon régi építmény, de a török dúlások után teljesen átalakították. A községhez tartozik Záhorcse puszta is, mely hajdan önálló község és szintén Revistye várának tartozéka volt. A községnek van távirója és vasúti állomása, de postája Geletnek." 

 

GPS: É 48° 31.702 (48.528374)
K 18° 44.781 (18.746349)

Információk: Szénásfalu északi részén a teniszpálya közelében parkolhatunk. A Kálvária-dombra a zöld jelzésű turistaút vezet fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció