Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nádasérberzseny - Nedožery-BrezanySzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Szent Ilona-templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nádasérberzseny - Berzseny - Szent Ilona katolikus templom

A Szent Ilona katolikus templom a környék egyedülálló műemléke. A templomot lőréses védőfal veszi körül, a terep feltöltődés miatt a lőrések már csak az északi és nyugati védőfalon látszanak. 

A kis dombon épült templom a régi Szent Ilona-templomból és a Krisztus Király-templomból áll, amelyet 1938-ban építettek hozzá a déli részen. 

Mojmír Choma elemzése alapján megállapítást nyert, hogy a templom építése 1423 és 1426 között történt. A plébániát 1437-ben alapították. A Thurzó család vezette be itt az evangélikus hitet. Az evangélikus plébánosok 1660-ig tevékenykedtek itt, amikor Pálffy gróf elűzte őket és a templom újra a katolikus egyházé lett.

Martin Bóna 2019-ben műemléki kutatást végzett, amelynek során számos freskót talált.

A belső teret 1490 után falfestményekkel díszítették. A templomhajó keleti falán feltárták Krisztus keresztre feszítését ábrázoló freskót, később a kutatások további freskók felfedezéséhez vezettek - a hajó északi falán a Háromkirályok térdelése töredékei, a presbitériumban lévő kőpasztofórium felett pedig az Imago pietatis festménye látható. Egy további komplex műemlékvédelmi kutatás alkalmával pedig az egyik falfestmény rétegében különösen értékes történelmi és képzőművészeti szempontból is figyelemreméltó feliratokat találtak. Ezek a feliratok piros és fekete színnel íródtak, apró betűs írással, amely a 15. század végén volt szokásos. Juraj Šedivý történész aprólékos elemzéssel aztán megállapította, hogy ez az emlékbejegyzés Mátyás halálának dátuma, azaz 1490. április 6. A bejegyzés fekete betűkkel íródott, alatta pedig kirajzolódtak egy piros színnel íródott, Szűz Máriát dicsőítő ének betűi.

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 48.932 (48.815540)
K 18° 39.000 (18.650003)

Információk: a templom a település, déli, Berzseny részén a temetőben kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Székelyvár, Székelykő
TorockóSzékelyvár, Székelykő