Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Blažević DolHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega történelmi vármegye - Bubanj ()

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Blažević Dol - Bubanj

Vrbova környékén, délről a Maglaj-patak mentén húzódó területen a Pozsega-hegység lejtőitől a Száva folyóig, a középkor folyamán  három feudális birtok alakult ki. Míg a terület terület dombos részén, a Maglaj-patak felső folyása mentén Vrbova vára, az alföld és a hegyláb érintkezésénél a Maglaj középső folyása mentén Donja Vrbova, a Szávához közelebbi birtok Bubanjban volt Blažević Dol falu közelében. Elnevezése Erzsébet horvát-magyar királynő 1282-es adományleveléből ismert.

Számos dokumentum alapján ítélve a XIV. században ez egy nagyobb központi birtokból állt a a mai Blažević Dol környékén és számos elszórt és egymástól elkülönülő birtokból a Maglaj-patak középső folyásán. Ezért nem meglepő, hogy számos nemesi család törekedett a birtokok egyesítésére, míg végül 1455 és 1482 között Gornja Vrbova a Garay család birtokába került.

Nem messze Blaževića Dol falu északi bejáratától helyezkednek el Bubanj várának csekély maradványai. A maradványok a település hosszú gerincén találhatók. A vár mintegy negyven méterrel a patak jobb, nyugati partja fölé emelkedik. Ez a magaslati erőd, két részből áll, 4-5 méterrel a környező terep fölé emelték és árokkal választották el egymástól. Az egész várat déli és nyugati oldalról sekély védőárok zárja le, míg a keleti oldalon meredeken zuhannak a Maglaj-patak medre felé. A déli rész ovális alaprajzú 100 x 40 m mérettel, északra hosszúkás trapéz alakú. A szilárd anyagok hiánya miatt nagyon valószínű, hogy ennek az erődnek a védelmét földtöltések és palánk kombinációjával oldották meg. Régészeti kutatás nélkül nem lehet pontosan meghatározni az építés idejét, de valószínűleg a XIV. századra tehető.

Forrás: Nenad Milčić - Krešimir Regan - SREDNJOVJEKOVNE UTVRDE POŽEŠKE GORE I NJEZINA NIZINSKOG POSAVSKOG SLIVA

 

GPS: É 45° 14.280 (45.237999)
K 17° 34.734 (17.578899)

Információk: déli irányból a településre érkezve a Maglaj-patak hídánál parkoljunk. A híd mellől indul a patak irányába egy földút, a patakon átkelve, az erdei úton haladjunk a gerincig. Itt északi irányba fordulva, percek alatt a várterületre jutunk.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció