Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Hodrushámor-Hodrusbánya - Banská HodrušaSzlovákiaFelvidékHont történelmi vármegye - Szent Miklós-templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

HODRUSBÁNYA - Szent Miklós templom

A templom 1378-ban készült el az Birnbaum bane Althandel-aknájának halmán, késő gótikus épületként, hálós gótikus boltozattal. 1443. január 6-án erős földrengés pusztított és az akkori háborús eseményekkel összefüggésben a templom is láthatóan súlyosan megrongálódott. A 16. század elején kijavították és megerősítették, 1577-ben harangtornyot építettek hozzá, amelybe 1630-1733-ban harangokat szereltek. Ezeket azonban az I. világháború alatt rekvirálták, a mostaniak pedig az 1920-as évekből származnak. A reformáció fénykorában és a 16. század közepén megerősítették, de a katolikusok kisebbségben maradtak a faluban, és a 16. század végére ismét rossz állapotba került. Az ellenreformáció (rekatolizáció) után kijavították, újjáépítették és 1731-ben újra felszentelték. A főhajó lapos mennyezete valószínűleg az utolsó nagyobb átépítés és újraszentelés idejéből, 1876-ból származik. Az eredeti gótikus templomból megmaradt a presbitérium boltozata, a sekrestye és a főhajó későbbi átépítésénél használt több gótikus portál. A templomot legutóbb a 21. század elején restaurálták és javították. A templom mellett található egy 17. századi parókia, a templom alatt egy használaton kívüli kripta, és maga a templom kissé "ívesen" épült - a templomhajó tengelye és a presbitérium tengelye nem egyenes vonalú. A templom nemzeti kulturális műemlék.

Forrás: https://www.dokostola.sk/kostol/411242-sv-mikulasa

 

 

HODRUSBÁNYA (Banská Hodrusa) 

R.K. PLÉBÁNIATEMPLOM 

Egyhajós, hajójában átalakított, tükörmennyezetes épület; szentélyében háromszakaszos csúcsíves hálóboltozat s háromoldalú apszis. Déli kapuja s a sekrestye ajtaja csúcsíves kori, utóbbi járomíves s egymást metsző lécekkel tagolt. A nyugati kapu csúcsíves kori, négyszögletes, egymást metsző lécekkel tagolt; ajtófelein fönn emberfejes konzolok. A szentély falain: 1. Öt XVIII. századbeli olajfestésű szentkép, bányász donátorokkal. A sekrestyében: 2. Feszület, olajfestmény emblémákkal, XVIII. század. Múzeumba elkérhető. 3. Szent Miklós és Kelemen pápa bányászokkal, XVIII. század. Múzeumba elvihető. 4. Két kehely, aranyozott ezüst, XVIII. század. 

Forrás: Bardoly István - Cs. Plank Ibolya szerk.: A „szentek fuvarosa” Divald Kornél felső-magyarországi topográfiája és fényképei 1900-1919. (Forráskiadványok Budapest, 1999) DIVALD KORNÉL: Felső-Magyarország ingatlan és ingó műemlékeinek lajstroma

 

GPS: É 48° 28.022 (48.467041)
K 18° 49.123 (18.818710)

Információk: a település központjában kell északi irányba kanyarodni, a templom az út mellett kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció