Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Galánta - GalantaSzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - Esterházy-kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Galanta, Esterházy-kastély

Galánta (Galanta) a Mátyusföld központjában fekvő város, amely egykoron az Esterházyak birtoka volt. Első írásos említése 1237-ben Galantha néven történt. A 13. század végétől már Galánta néven említik. A település fejlődése nagyrészt az Esterházy családnak köszönhető, akik két kastélyt is építettek.

Az Esterházy-kastély helyén, a 16. századig visszanyúló, megközelítőleg négyzet alaprajzú és védőfallal övezett, sarkain szögletes bástyákkal megerősített, vizesárokkal körülvett vár állt. A török kori erősséget a felvidéki végvári rendszer elemeként Esterházy Dániel (1585–1654) és Pál (1587–1645) rakatta, s mint a mai kastély nyugati tornyába falazott egykorú, latin nyelvű kőtábla tanúsítja, 1633-ra készült el teljesen.

Mikor a szultáni hadak 1672-ben elfoglalták a közeli Érsekújvárt, a dúlást Galánta sem kerülte el, ezért a várat még jobban megerősítették és felszerelték. A Matthias Greischer által 1680-ban készített metszeten jól kivehetőek a falakon a kulcslyuk alakú lőrések.

A Rákóczi-szabadságharc alatt az erődített kastélyt 1707-ben Starhemberg császári főparancsnok szállta meg. A viharos idők elmúltával a kastély átalakítását barokk stílusban Esterházy Imre nyitrai püspök végeztette el. A kastély a napjainkban látható neogót formáját az 1861-ben befejezett, jelentős átépítés után nyerte el. A külső védőfalakat az utolsó, nagyméretű átalakítás idején rombolták le, napjainkra semmi nyoma sem maradt.

A műemlék kastély megmentéséért, 2012-ben polgári társulás 2012-ben alakult, azóta a várossal karöltve folyamatosan munkálkodik az épületnek és a környékének a rendben tartásán, felújításán. Jelenleg a szépen karbantartott kastélypark szabadon látogatható és a kastély fejújításon átesett részei is élettel telnek meg.

Források:

Varga Kálmán - A galántai újabb Esterházy–kastély, Várak, Kastélyok, Templomok magazin 2013/5.
Szomolai Andrea - Galántai Esterházy-kastély: maga a lélegző történelem, MA7 2019.06.23.
A kastély honlapja: https://www.esterhazygalanta.sk/hu/tortenelem

GPS: É 48° 11.535 (48.192245)
K 17° 44.170 (17.736172)

Információk: Galánta (Galanta) a Mátyusföld központjában fekvő város. Napjainkban a szépen karbantartott kastélypark szabadon látogatható és a kastély fejújításon átesett részei is élettel telnek meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció