Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BajMagyarországKomárom-Esztergom vármegyeKomárom történelmi vármegye - Kovácsi rotunda, udvarház

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Baj - rotunda, udvarház

A BAJ-ÖREGKOVÁCS-HEGYEN FOLYÓ RÉGÉSZETI FELTÁRÁS EDDIGI EREDMÉNYEI (részlet)

Az agostyáni történeti ökológiai program alapjául az a Baj község határában található Öregkovács-hegyen folyó feltárás szolgál alapul, amit 1993-ban kezdett el a Kuny Domokos Múzeum. A lelőhely az egykori mezővárosok, Tata, Komárom és Neszmély falu által bezárt háromszög tatai végénél, a várostól keletre, délkeletre található, egy csaknem teljesen vízszintes felületű, 460 m-es magasságban fekvő erdővel benőtt hegyháton, ahol egy Árpád-kori körtemplom (rotunda) és tőle mintegy száz méterre egy koraújkori nemesi udvarház kutatása folyik már tizenegy éve. (...)

A templomot Kovácsi falu plébániatemplomával lehet azonosítani. Bár a település pontos fekvése nem ismert, a környező falvakhoz viszonyított elhelyezkedéséről képet ad egy 1366-ban kelt oklevél, amely a szomszédos Agostyán faluval kapcsolatos birtokhatár vitára vonatkozik. (...)

1890-ben Gyulai Rudolf írja, hogy „A baji erdőben egy úgynevezett puszta-templom alapkövei láthatók. "" Nátz József pedig 1899-ben tesz említést arról, hogy Baj határában egy 6-7 m átmérőjű, kör alakú rommaradvány található, melyet a néphagyomány elpusztult templomként,  Peterskirche néven ismer. (...)

Mivel a templom mellett megtalált nemesi udvarház anyaga a 15. század második felével indul és sem ott, sem pedig a rotunda tágabb környezetében nincs korábbi réteg, ugyanakkor okleveles adat van arra, hogy 1489-től az addig a Kovácsi család tulajdonában álló területnek új tulajdonosa van, ezért ezt a templom melletti, teljesen üres részre épített koraújkori udvarházat az új birtokos megjelenéséhez, Alsólindvai Bánffy Miklóshoz illetve annak familiárisához lehet kötni. Az új birtokos feltűnése azzal lehet összefüggésben, hogy a vidék korábbi tulajdonosa, Kovácsi Miklós gyilkossági ügybe keveredett, ezért ingatlanait vérdíj fejében lefoglalták és az Bánffyra szállt. A vidéket az Árpád-kortól a 15. sz. végéig bíró Kovácsi családnak is volt egyébként egy udvarháza, ami 1489-ben már zálogban volt (a komáromi várnagynál, Ujszászi Mihálynál). Erről az épületről sajnos nem lehet még tudni semmit, feltehetőleg Kovácsi faluban, vagy annak közelében található. (...)

Forrás: Annales Tataienses Fatuska János – Fülöp Éva Mária – ifj. Gyüszi László (szerk.): Annales Tataienses V. Környezetváltozás, termelés, fogyasztás: a történeti ökológia kérdései. Tata, 2006.Czumpf Attila - Petényi Sándor: Történeti ökológiai program a Gerecsében 

 

GPS: É 47° 38.670 (47.644505)
K 18° 24.567 (18.409447)

Információk: a templomrom jelzett turistaúton, a melléklet térképek segítségével, könnyen megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció