Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Malomvíz - Râu de MoriRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Kendeffy-kastély (Curtea nobiliară a Cândeștilor)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Malomvíz (Rau de Mori) - Kendeffy-kastély

Kendeffy-kastély: A gróf Kendeffy-kastélyban szállt meg 1881. augusztus 1. és 6. között az itt vadászó Rudolf trónörökös. A kastély a 16. században épült. Többször átalakították, majd a II. vh. után lassan pusztulni kezdett. Az 1990-es években gyorsult fel e folyamat, ekkor lopták el ajtó- és ablakkereteit, ill. rengeteg téglát a falakból, aminek következtében az épület részben összeomlott. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Kendeffy család Malomvízre, a középkori román templom mellé épített erődített udvarházat a 16. század végén, ekkor készült el az udvari kápolna is. Az udvar a román reformátusság fontos központja volt, 1691-ben Istvánházi István prédikátor itt fordította román nyelvre Szenczi Molnár Albert zsoltárfordításait. Az épületegyüttesnek ma már csak romjai láthatók. (...)

A Zsil völgyére vonatkozó forrás II. Ulászló Budán 1493-ban kelt adománylevele, melyet malomvízi Kendeffy Mihály javára állított ki. Ebben az uralkodó a nevezett személyt megerősítette a Zsil-völgynek mint Malomvíz határához tartozó területnek birtoklásában. Az okmány lakatlan területként írta le a vidéket. 

Forrás: Vass Erika: A Hunyad megyei református szorványmagyarság (Skanzen könyvek. Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2012)-A HUNYAD MEGYEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEK-Malomvíz

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Középkori nemesi udvar (14. század) egy várkastély körül alakult ki.  A régészeti leletek több korszakhoz tartoznak: az ókori, a római és a középkori korból származnak. Egy udvari kápolna is működött itt, valamint a falu református plébániatemploma.

Forrás: Sabin Adrian LUCA (coordonator) - REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL JUDEŢULUI HUNEDOARA - Sibiu, 2008

GPS: É 45° 29.770 (45.496170)
K 22° 51.314 (22.855240)

Információk: a kastélyrom a település főutcáján kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció