Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TiszafüredMagyarországJász-Nagykun-Szolnok vármegyeHeves történelmi vármegye - Ásotthalom őskori tell-település

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Tiszafüred - Ásotthalom

A tiszafüredi múzeumot alapító Tariczky Endre és Milesz Béla közleményei már közel száz éve ismertté tették a kutatók előtt a Tiszafüred-Ásotthalom nevű tellt Tiszafüred keleti határában, a Tisza egyik holtágának partján. 1964-ben az ismert lelőhelyen hitelesítő ásatásra került sor, melynek során hat bronzkori települési szintet lehetett elkülöníteni, köztük a füzesabonyi, a hatvani, a badeni, az alföldi vonaldíszes kultúrához tartozó rétegeket. Ezekben a rétegekben agyag és gerenda padlójú házak, szélvédővel ellátott tűzhelyek, edények, edénytöredékek (csésze, tál, pohár), használati tárgyak (ár, gyűrű) voltak. A tell-telepet félkörívben az árterületből kiemelkedő kisebb homokdombokon levő bronzkori temetők övezik, melyekben közel 6000 sírt becsülnek. Ezek közül leginkább feltárt a Tiszafüred-Majoroshalom nevű lelőhely (1002 sír). 

Forrás: Adatok Szolnok megye történetéből II. (Szolnok, 1989)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A korabeli ásatásokból levonható következtetések

Az eddigi adatok alapján megállapítható, hogy a megközelítôleg kör alakú telep eredeti formáját a múlt század közepén végzett folyószabályozási munkálatokig megőrizte. Kb. 6 m-re emelkedett ki a környezetébôl, átmérôje 75 m körül volt. A dombhát lapos, oldalai enyhén lejtenek. A rétegsorok vastagságát tekintve a települések a különbözô korokban és települési periódusokban változó kiterjedésűek voltak. (...) 

A kimagasló minőségű és mennyiségű leletanyag megengedi azt a feltételezést, hogy Tiszafüred-Ásotthalmot a bronzkor idején gazdasági – kereskedelmi központnak tartsuk (főleg a fém- és csontmegmunkálás volt fejlett, de a föld-művelés-állattenyésztés-halászat is virágozhatott). 

Forrás: Horváth Tünde - Kulturális Örökség Igazgatóság - 1461 Budapest, Pf. 211 - Tiszafüred – Ásotthalom (őskori tell-település) története ásatásai tükrében - ŐSRÉGÉSZETI LEVELEK - 1. évfolyam 1. szám, 1999

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tiszafüred-Ásotthalom pusztulásáról: „ 1964 tavaszán, az árvíz idején hirtelen gátra volt szükség, hogy a füred-debreceni műút mentén elállja a Kunmadaras felé törő víz útját. Gondolkodási idő sem nagyon volt, így történt, hogy a nehéz talaj gépek a törvény védte lelőhelyhez álltak és elkezdték hordani foldj ét a gátba, a pótolhatatlan értékű régészeti leletekkel együtt. Nem szándékos törvénysértés volt ez, hanem a szükség parancsa. A telefonhívásra ott termett régész szomorúan végignézte, hogyan emelik ki az éjszaka, reflektorfénynél dolgozó gépek a háromezer éves lakóházak maradványait, másnap azonban mérlegre téve szükséget és lehetőséget megállapodás született: a halomból megmarad, s a múzeumé lesz egy két méter széles tanúfal. " 

Forrás: Gulyás Katalin – Horváth László – Kaposvári Gyöngyi – Pató Mária szerk.: Nyitott kapuk. Hetvenéves a szolnoki Damjanich János Múzeum (A Damjanich János Múzeum kincsei, 2004) - Csányi Marietta: A régészeti gyűjtemény

GPS: É 47° 36.426 (47.607101)
K 20° 47.534 (20.792229)

Információk: a halom, Tiszafüred külterületén, a Debreceni úttól északra, erdőfoltban, kereshető fel. A területen méhkaptárok vannak.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció