Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Tormásborosznó - Chrenovec-BrusnoSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Szent Mihály-templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Tormásborosznó - Szent Mihály-templom

A faluban 1947-ig állt a XIV. század első feléből származó gótikus Szent Mihály-templom, amely egyhajós épület volt, sokszögű presbitériummal és nyugati toronnyal. Az 1947. július 17-i tűzvész után a megrongálódott templom hajóját lebontották, és helyére egy sokkal nagyobb és hosszabb új épületet építettek, amely merőlegesen áll az eredeti templom tengelyére. A gótikus templomból megmaradt a torony és az oldalkápolnává átalakított szentély.

A 14. század első feléből (az 1339-es évszámot említik) származó középkori templom eredetileg egyhajós volt, sokszögű szentéllyel, északi sekrestyével és nyugati hatszögletű toronnyal. A templom a település magaslatára épült, biztosítva a völgyre való kilátást.

A presbitérium gótikus bordásboltozattal boltozott. Aszimmetrikus elhelyezkedése arra utal, hogy a templomot a középkorban bővíthették. 

A torony építéséhez kapcsolódik egy hathetes csecsemő története, aki lecsúszott a kőműveseknek az állványzaton segítő édesanyjáról, és közel 14 méter magasból az éles kövekre zuhant. Csodával határos módon azonban nem esett baja, és ennek a szokatlan eseménynek az emlékére a plébános a követ gyermek alakúra formázta, és befalaztatta a toronyba abban a magasságban, ahonnan leesett.

A gótikus épület sorsa 1947. július 17-én teljesedett be, amikor leégett, a tűz elpusztította a tetőt és súlyosan megrongálta a tornyot, ahol a harangok is megolvadtak. A templomhajó súlyosan megrongálódott boltozata miatt a templom újjáépítése és kibővítése mellett döntöttek. Az új, észak-déli tájolású templom 1949-ben készült el.

A középkor építészeti elemeket főként a presbitérium boltozata és három, kőből faragott kereszttel díszített ablaka jelenti. A templomban volt egy késő gótikus fadombormű is, amely Szűz Máriát ábrázolja 1517 körülről, és ma a Szlovák Nemzeti Galériában található.

A templom a helyi plébánia plébániatemplomaként szolgál, amelyet a szalézi rend igazgat (1993 óta). Az épület 1963 óta nemzeti kulturális műemlék státusszal rendelkezik.

Forrás: https://apsida.sk/c/6229/chrenovec-brusno

GPS: É 48° 46.793 (48.779877)
K 18° 43.720 (18.728659)

Információk: a templom a település északi részén kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció