Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Mikszáthfalva, Szklabonya, Kürtabony - SklabináSzlovákiaFelvidékNógrád történelmi vármegye - Szent Miklós-templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Mikszáthfalva vagy Szklabonya római katolikus templom

“A szklabonyai római katolikus templom nem messzire áll attól a háztól, ahol Mikszáth született. A Borovszky-féle Nógrád megyei monográfia szerint Isten itteni házát 1396-ban építették gótikus stílusban, de a sok javítás “kivetkőztette eredetiségéből”. Reneszánsz formára alakították, majd a 18. században barokkosították. A Pozsony-Nagyszombati Egyházmegye Schematizmusa szerint a templom 1346-ban épült, s Szent Miklós tiszteletére szentelték. A védőszent szobra látható a mai szép, fából készült főoltáron Szent Péter és Szent Pál társaságában. … A reneszánsz stílust a templom hajórésze őrzi. A torony pedig, amely a 18. században épült, barokk stílusú. Az alatta lévő bejárati ajtó fölött, egy bemélyedésben Nepomuki Szent János festett kőszobra.”

„A néhai bárányban emlegeti Mikszáth a szegény Csuri Jóskát, a katolikus templom harangozóját, aki annyit harangozott a viharok előtt, hogy „egész hólyagos lett a tenyere”. Tette ezt azért, hogy elkergesse így a határból „Isten fekete haragját”. Majd így folytatja mosolyra derítő írását Mikszáth: „No, ha most ez egyszer ki nem csak a patak s ki nem önti a bodokiakat, mint az ürgét, akkor mégis jó dolog keresztény katholikusnak lenni – lutheránus vidéken.” ”

Forrás: https://emlekhelyek.csemadok.sk/emlekhelyek/a-szklabonyai-romai-katolikus-templom/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szklabonya első írásos említése 1330-ból való, de alapításának ideje valószínűleg a tatárjárás utáni időkbe tehető. Előbb Divény, majd később Kékkő várának váruradalmi részeként e helyek tulajdonosai voltak a falu mindenkori urai is, tehát kezdetben a Balassák, majd a Zichy család, később a Szilágyiak. A török korban előbb bizonyos Mahmud bin Abdullah majd néhány év után  Isza bin Ibrahim nyertek itt hűbérbirtokot, tehát a szklabonyai nép ugyancsak megszenvedte a félhold árnyékát, az oszmán birtoklás idejét. A Borovszky-féle monográfia – sajnos forrás feltüntetése nélkül – azt állítja, hogy már 1337-ben jegyzik Szklabonya plébániáját, s a templom építésének idejét 1396-ra teszi a szócikk írója, de hogy ezt az adatot honnan vette, arról nem szól. Akár lehetne valós is, a templomnak egyetlen, nagyjából ebből a korból fennmaradt eleme, a bélletes kőkapu stílusa a 14. század végi gótikára jellemző. Érdekes információk lehetnek a szklabonyai templom kormeghatározása szempontjából a szomszédos ebecki leányegyház kiválásának történetét jegyző okiratok. Ezek szerint az ebeckiek – odavalósi volt a leghíresebb szklabonyai, Mikszáth Kálmán édesanyja is – 1435-ben saját papot választottak és saját plébániát akartak alapítani. Ezt azonban az akkori egyházi feljebbvalójuk, az esztergomi érsek nem hagyta jóvá, sőt büntetéssel fenyegetve meg az ebecki lakosokat, megtiltotta azt. Egy 1465-ben másolt irat szerint végül sikerült elszakadniuk Szklabonyától, akkor már engedéllyel. A helyi papságról egy 1477-ben keletkezett végrendeletben találunk még információt, bizonyos Balassa Lászlóné, Eufrozina asszony végrendeleti tanújaként egy Ádám nevű, negyvenéves szklabonyai pap neve maradt fenn. 

Forrás: https://ujszo.com/regio/nem-csak-egy-egyszeru-falusi-templom

GPS: É 48° 9.566 (48.159428)
K 19° 21.615 (19.360258)

Információk: a települést leginkább a Mikszáth-emlékház miatt keresik fel, a település főutcáján a temetővel szemben, azért érdemes egy kis kitérőt tenni a középkori templomhoz is, a település K-Ny-i irányú “főutcájának“ keleti végén.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció