Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Márkusfalva - MarkušovceSzlovákiaFelvidékSzepes történelmi vármegye - kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Márkusfalva, reneszánsz kastély

Márkusfalva (Markušovce) a Hernád partján alapított település, amely Igló városától 6 km-re keletre fekszik. A falu a 12. század elején határőrfaluként jött létre, melyet 1280-ban már a Máriássy familia ősi birtokaként említenek.

1643-ban Máriássy Ferenc, a lakás szempontjából kényelmetlenné váló erősség közelében, a Herdád előtti sík területen emeltette azt a reneszánsz stílusú várkastélyt, amely a régi vár mintájára, szintén négy saroktornnyal épült. Miután Máriássy Ferenc báró elhunyt, az utódai a kastélyba költöztek át, a várral pedig ezt követően nem sokat törődtek.

Az eredeti reneszánsz erődítményszerű formáját a sarkokon elhelyezett körtornyokkal, 1773-ban változtatta meg a rokokó stílusú nagy átalakítás. Röviddel ezután épült meg a II. József császár közelgő megérkezésének alkalmából a kastély hátsó kertjében felépített nyári rezidencia.

A kastély egykori erődítettségét, napjainkban csak a saroktornyokon fellelhető néhány lőrés mutatja. A kastélyban a műemlék-felújítása követően, Kelet-Szlovákia több korabeli épületéből származó gyűjteményekkel kiegészítve, történelmi bútor kiállítás kapott helyet. A nyári rezidenciában az Iglói Múzeum billentyűs hangszerek kiállítóhelyét hozták létre. A freskókkal díszített nyári rezidencia egyben koncertteremként is szolgál.

Keserű László - 2024

GPS: É 48° 54.949 (48.915821)
K 20° 37.450 (20.624163)

Információk: Márkusfalva (Markušovce) a Hernád partján alapított település, amely Igló városától 6 km-re keletre fekszik.

A kastély a főút mentén a Hernád mellett található. A kastély előtt parkoló lett kialakítva. Innen a település összes látnivalója pár perces sétával elérhető.

A kastély és kiállításai belépő ellenében tekinthető meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció