Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Krk - VegliaHorvátországHorvát-SzlavónországModrus-Fiume történelmi vármegye - Frangepán vár, városerődítés

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Krk (Veglia), Frangepán vár és városerődítés

Krk városa, amely egyben a sziget fővárosa, Tengermellék-Hegyvidék megyében, a sziget nyugati felében található. A város a vegliai grófok egykori székhelye volt.  A Kamplin tér öböl felőli oldalán áll a Frangepán vár, amelyet a Frangepánok építettek a 12. században és amelyet bővítettek a 13. század folyamán.

A kastély legrégibb része a püspökség melletti négyszögletes torony, melyben a Frangepánok ítélőszéke működött. Erről szól a bejárat feletti felirat, melyből kiderül, hogy a város közösségének segítségével 1191-ben János püspök, valamint Bertalan és Vid vegliai hercegek idejében épült.

Feltehetően a 13. században épült meg a hengeres (Velencei) torony és az épület alsó részei. A keleti részén a tenger irányában még egy négyzetes torony áll. Az emeleti részekre lépcsősor vezet fel. Az épületegyüttes kiépítésének befejezése 1348 előtt történt. A kastélyt 1480 körül, majd 1600 körül is megújították. Erről szól az „Aureae Venetorum libertati” feliratú Szent Márk oroszlános befalazott kőtábla. Ekkor építették a hengeres torony második emeletét és tetőzetét.

A várkastély északnyugati részén a negyedik saroktorony helyén találjuk az úgynevezett „Masikult”, mely az őrség részére szolgáló, fedett és bekerített építmény volt, de nem volt igazi torony. Feltehetően az egész várat úgy építették, hogy a falakat két meglévő, régebbi toronyhoz építették, melyeket a tenger és a város felé néző kedvező helyzetük miatt már korábban is őrtornyokként használtak.

Városerődítés: A városfalakat tekintve, a sziget fővárosa egyben az ország harmadik legnagyobb városfallal rendelkező városa. Falait még az illír időkben kezdték építeni, majd a századok során tovább építették, illetve nagyságrendileg az eredeti helyükön építették újjá. A város a szárazföld felől teljesen körbe van véve falakkal, melyeken keresztül négy kapu nyílik.

A város falainak délnyugati sarkában található a hatszögletű torony, amelyet a 15. század elején építettek kőtömbökből, és eredeti magasságának feléig fennmaradt. A torony északi és keleti oldalán a városfalak szomszédos részei találhatók. A nyugati fal külső oldalán egy sírkő található, amely valószínűleg később a toronyépítés idejéből faragott felirattal rendelkezik.

Krk városa a 2000-es évek eleje óta végzi a városfalak megújítását, illetve a romos részek eredeti helyükön történő rekonstrukcióját.

Források:

Wikipédia - Frangepán-várkastély
A vár és a város hivatalos honlapjai
Tájékozatató táblák a városban.


GPS: É 45° 1.547 (45.025787)
K 14° 34.587 (14.576446)

Információk: Krk városa, amely egyben a sziget fővárosa, Tengermellék-Hegyvidék megyében, a sziget nyugati felében található. Parkolásra, valamelyik nagyobb fizetős parkolót célszerű választani.

A vár belépő ellenében látogatható. A város erődítései szabadon bejárhatók.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció