Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Guraszáda - GurasadaRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Mihály arkangyal templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Guraszáda - Mihály arkangyal templom

Az Erdély déli határán álló Guraszáda (Hunyad m.; Gurasada, Románia) karéjos centrális egyháza eredetileg keresztelő, majd udvari illetve plébániatemplomnak épült a XIII. század végén, is abba a folyamatba illeszkedik, hogy erdélyi Gyula felvette a bizánci kereszténységet. Ez alaprajzilag igen hasonlít az erdélyi négykaréjos csoport emlékeihez, ha a felépítésben van is különbség. 

Guraszáda templomának négyszögletes középtere felett ugyanis kiemelkedő torony áll, ami a többi kápolnánál hiányzik. E különbség ellenére sem lehetetlen, hogy az erdélyi templomokban a bizánci egyház hatását és Guraszáda templomához hasonló — feltehetően valachiai — előképek befolyását kell látnunk, még ha ezek pontos területi megoszlásáról ma még nincsenek is biztos adataink.

Forrás:

GERVERS-MOLNÁR VERA - A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁG ROTUNDÁI

SZAKÁCS Béla Zsolt - NÉGYKARÉJOS TEMPLOMOK AZ ÁRPÁD-KORI MAGYARORSZÁGON

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 56.865 (45.947742)
K 22° 35.472 (22.591206)

Információk: a templom a település déli hatarában, a temetőben, a főút mellett kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció