Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kisradna, Kis-Gradna - Malá HradnáSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Szent Lőrinc-templom (Kostol sv. Vavrinca)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kisradna - Szent Lőrinc-templom

Ma már csak a torony domináns helyzete és aszimmetrikus elhelyezkedése emlékeztet a Kisradna faluban található Szent Lőrinc-templom román kori eredetére. A későbbi átépítések és átalakítások szinte teljesen elfedték az épület középkori elemeit.

A templom ma is a falu szélén, magasan fekvő helyen uralja a tágas környéket. Úgy tűnik, hogy az eredeti templomot legkésőbb valamikor a 13. század közepén építették itt, mivel már 1264-ben említik, eredetileg Mindenszentek tiszteletére szentelték.

Egyhajós épület volt, nyugati toronnyal és formájú keleti szentéllyel. 

1758-ban befejeződött a barokk átépítés, amely jelentősen befolyásolta a templom román kori megjelenését. A templomhajót kelet és dél felé megnagyobbították, az eredeti szentélyt pedig lebontották, és helyére egy nagyméretű, sokszögű presbitériumot építettek. A nyugati torony így a hajó középső tengelyétől távolabbra került.

Úgy tűnik, hogy a román kori épületből csak a torony tömege és a hajó külső falainak egy része (nyugati és északi fal) maradt meg. Az újabb vakolatdíszek talán befalazott építészeti részleteket takarnak.

Forrás: https://apsida.sk/c/1330/mala-hradna

GPS: É 48° 45.399 (48.756653)
K 18° 9.638 (18.160627)

Információk: a templom a temető mellett, a település nyugati részén kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció