Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ÉrsekvadkertMagyarországNógrád vármegyeNógrád történelmi vármegye - Köszörű-domb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Érsekvadkert - Köszörű-domb

Köszörű-domb Érsekvadkert központjától dél-keletre 5,15 km-re, Szentétől 2 km-re észak-nyugatra helyezkedik el, mindkét irányból földúton megközelíthető.

NEOGRAD 2022 - A DORNYAY BÉLA MÚZEUM ÉVKÖNYVE XLV. kötetben, a Hajnal Zsuzsanna és Tóth Krisztián - Topográfiai kutatások Nógrád vármegye nyugati részén - írásában említik Érsekvadkert-Köszörű domb erődítését. A vár dr. Dénes József várkataszterében, Várhegy néven van nyilvántartva.

A várat 2009. február 14.-én jártuk be. 

A várhely a Köszörű-domb észak-nyugati részén helyezkedik el. Keleti részén az É-D irányú kisebb völgy folytatásában erősen feltöltődött árok választja le a domb folytatásától. A Várhegy további három oldalán terasz, feltöltődött árok van. A védett terület kb. 100x50 m-es.

A vár építési idejéről jelenleg nem állnak rendelkezésre információk. (hip)

GPS: É 47° 58.347 (47.972446)
K 19° 15.406 (19.256769)

Információk: a Várhegy Szente irányából, jelzett turistaúton, könnyen megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció