Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NeuruppersdorfAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Ruppersdorf-Hausberg (Neuruppersdorf, Burgstall, Burgstallberg)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Neuruppersdorf - Hausberg

1267-ben egy bécsi bírósági perben Neuruppersdorf és Wildendürnbach falvakat Heinrich v. Hardeggnek ítélik oda Ortolf és Razelaus "de Ruprehsdorf" testvérek ellen. 1376-tól többször is megjelenik egy "Hof zu Ruerechtsdorf", feltehetően a vár egykori elődje. 1378-ban a Maidburg-Hardegg család egyik oklevele említi a "Newnruprechtsdorfi erdőt és földet a Purchstallon...". 1406-ban a helyi birtok a Dürnbacherektől a Rapper v. Rosenhartsra száll. 1412-ben a birtok Niklas Trachterre, 1442-ben a kirchstetteni lovagokra, 1467-ben a zistersdorfi Pernhartra száll. A Hardegg családot követően a Ruppersdorf családra száll az uradalom. A 16. század elején az Althan v. Kirchstetten-Ruppersdorf család új várat épít az erődítmény utódjaként. 

A hegy a falutól délkeletre, a neuruppersdorfi plébániatemplomtól kb. 750 m-re dél-délkeletre található, egy elszigetelt, hosszúkás, erdős hegygerincen, az úgynevezett "Burgstallberg"-en. A viszonylag jól megőrzött és jól látható Hausberg-komplexum a központi magszerkezetre és az azt körülvevő sánc- és árokrendszerre tagolódik. A központi domb mintegy 4-5 méterrel az árok fölé emelkedik, 26 m széles, hossza kb. 36 m. 

Forrás: http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/result/burgid/869

 

GPS: É 48° 45.021 (48.750343)
K 16° 31.691 (16.528183)

Információk: a település keleti részén, a sportpálya mellől indul az az erdei út melyen 10 perc alatt a várterületre juthatunk. A vár területe bozótos, a sánc tetején lehet körbesétálni a várat.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció