Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagymarosMagyarországPest vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Szent Mihály-barlangkolostor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

NAGYMAROS - SZENT MIHÁLY-HEGY, BARLANGTEMPLOM

Méret: „főhajó" 3-6 x 7,5 m, magassága 3 m, „mellékhajók" 1-2 x 5,5 m, magassága 190-240 cm. 

A megyében unikális, de országosan is párját ritkító barlangkolostor.

MRT 9. kötet 1993. 225-228.: ,Annak ellenére, hogy az esztergomi egyházmegyei zebegényi apátság létezését téves alapból vezették le, egy eddig figyelmen kívül hagyott forrás szerint valóban volt itt is apátság, pontosabban a baranyaival közös igazgatás alatt álló egyházi intézmény. 1420-ban ugyanis Balázs János pécsi egyházmegyei Szent Benedek rendi bencés fráter a pécsi és váci egyházmegyében fekvő, egyaránt Zebegénynek nevezett két Szent Mihály-egyház apátságának jövedelméért folyamodott.... A váci egyházmegyéhez sorolást az indokolja, hogy a középkorban a Börzsöny D-i részét időnként egészen Szobig az ehhez a püspökséghez tartozó Nógrád megyéhez számították. " A barlangtemplom védőszentjét a fölötte húzódó hegy neve őrizte meg.

A barlang rendszer alsó szintjén található az a „nagyterem", azaz „templom" (az 5. sz. helység), amely alaprajzában egy háromhajós templomra emlékeztető barlang. A főhajó szentélyének' közepén bemélyedő fülke, nyugati oldalán padka, a két „mellékhajó" szentélyrészének végén oltárfülke látható. Valószínűleg ez a hármas tagolású helyiség templomként funkcionált. A bejáratokat rézsűsen képezték ki, téglabéllettel. A „templom" belsejében földdel egyenlítették ki a szikla egyenetlenségeit. Ennek tetejére készült az agyagpadló, amelyet díszítetlen padlótéglával borítottak. A főszentély nyugati és a keleti mellékszentély K-i felében l-l cölöplyuk mélyedt a kiegyenlítő földrétegbe. A „templom" sziklába vájt helyiségei elé kőépület csatlakozott. A barlangnyílás DNy-i sarkában volt a bejárat, itt egy ÉK-DNy-i irányú falat emeltek. A fal építéséhez felhasználták az eredeti sziklafelületet és az erősen egyenetlen felszínre rakták a habarcsos falat. Megfigyeltek a barlangtemplomhoz csatlakozó, ma már romos kőfal részleteket, de pontos rendeltetésük már nem rekonstruálható. A templom bejáratának közelében, de bent a templomban 2 sziklába vájt, de üres sírgödröt találtak. A 3. sír a barlangtemplom keleti része előtt került elő, benne két erősen bolygatott csontvázzal. A remetebarlangban 11-15. századi leletanyagot találtak, kerámia töredékeket, pénzt és fém használati eszközöket.

Forrás: TARI EDIT - PEST MEGYE KÖZÉPKORI TEMPLOMAI

GPS: É 47° 46.261 (47.771015)
K 18° 55.188 (18.919798)

Információk: a barlangok Nagymaros vagy Zebegény irányából jelzett turistaúton közelíthetők meg. A legrövidebb út a Remete-völgyön felvezető jelzetlen ösvény, ez a Dömös-átkelés közeléből indul.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció