Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szentpéterfalva - SânpetruRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Szent Péter-templom (Biserica „Sfântul Gheorghe”)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

SZENTPÉTERFALVA - Szent Péter-templom

1411-ben jelenik meg először (Rusu 303)

1447-ben Zethpéterfalua, 1453-ban Zenthpéter, 1493-ban Zenthpéterfalva, 1506-ban Péterfalwa néven jelentkezik az oklevelekben. (C. Suciu: Dicţionar istoric.)

Az oklevelekben szereplő neve Szent Péter-templomot bizonyít.

Freskók nyomai maradtak fenn a XIV. századból töredékesen, mert a reformáció után bemeszelték. Latin felírás is volt. A XV. században épült gótikus stílusban egy fatemplom utódaként. Középkori katolikus, majd református lakosok utódai megfogyatkoztak s ezután görögkeletieké a templom. (Rusu 303–309)

Kézikönyvtár - Tündérkert - MEGSZENTELT KÖVEK - SZENTEGYHÁZAS TELEPÜLÉSEK - X. HUNYADI FŐESPERESSÉG - 40. SZENTPÉTERFALVA

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szent György ortodox templom

A falu neve, amelyet 1411-ben "Zenthpeterfalua", néven jegyeztek fel, egy korábbi, azonos nevű templom létezésére utal.

Az épület téglalap alakú hajóból (9 x 5,80 m) és téglalap alakú szentélyből (2,70 x 3,80 m) áll, keresztboltozattal; torony nincs. Az építőanyag nyers kő. A nyugati homlokzaton az építők díszítőelemként néhány római kori kődarabot és egy gyönyörű ókori mellszobrot építettek be, amelyek különös és váratlan külsőt kölcsönöznek az épületnek. A templom elrendezése és az oltár boltozatrendszere románkori; a nyugati portál azonban, a megtört boltívvel és három mélyedéssel, a gótikus stílushoz tartozik. A jelenlegi megjelenés tehát az épület az évek során végbement számos átalakítás eredménye.

Így röviddel az építkezés befejezése után a feltételezések szerint új bejáratot nyitottak a hajó nyugati oldalán; a déli ajtót, amely a kezdetektől fogva ott volt, befalazták. Az apszis külső oldalához két vastag támpillért építettek, amelyeket ma már eltávolítottak. További munkálatokat végeztek 1909-ben, amikor keresztgerendákra támaszkodó deszkapadlót építettek a belső térbe, amelyet 1930 után a jelenlegi padlózat váltott fel. További felújításokat végeztek 1979-ben és 1989-ben.

A templom alapítója Szentpéterfalva egyik helyi ura, a 15.-ik század elején, akit "Hitemre"  becenévvel illettek, talán a Kendeffy család egyik tagja. Az 1975-ös és 1979-es régészeti ásatások eredményei hasonló következtetésre vezettek az épület korát illetően; az akkor feltárt két belső sír közül az egyik - hat másik az épületen kívül került elő.

Ami a belső és külső díszítést illeti, az 1973-ban és 1979-ben végzett munkák során festménytöredékek kerültek elő, amelyek stilisztikailag és kronológiailag két különböző kivitelezési szakaszba sorolhatók. Az oltárban felfedezett falfestménytöredékek az első szakaszhoz tartoznak, kronológiailag a 14. század vége és a következő század eleje közé datálhatók. Ettől eltérően a főhajó belső falain ábrázolt jelenetek a 18. század végét jelzik a kivitelezés idejeként. A külső falon is megfigyeltek festménytöredékeket. Így a nyugati homlokzat ajtónyílását a 15. század második felében geometrikus díszítéssel díszítették; a lunettát valószínűleg a védőszent ikonja díszítette.

 

GPS: É 45° 33.086 (45.551434)
K 22° 54.732 (22.912193)

Információk: Szentpéterfalvát, Őraljaboldogfájáról déli irányba induló alsóbbrendű úton kereshetjük fel. A templom a település főutcáján, a temetőben kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció