Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagyrápolt - Rapoltu MareRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Rápolthy–Jósika–Daniel kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nagyrápolt - Rápolthy–Jósika–Daniel kastély

Rápolt. (Rápold.) Rapolt

(...)

A Rápolti, ettől illetve utána a macskási Tárnok, Macskási, Bélai, (Recseti, Betleni) sat. családoké volt, Rápolton nemesi udvarházzal. (1511.) 

Forrás: Csánki Dezső: Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában - V. KÖTET - HUNYADVÁRMEGYE.

Rápolthy–Jósika–Daniel kastély

Az Erdélyről szóló művészettörténeti művek Kéménd mellett Nagyrápoltot szokták kiemelni a 13. századból származó, majd a 15. században gótikus stílusúvá alakított szentéllyel rendelkező temploma miatt. Ám ez 1990-től használaton kívül került, közösségösszetartó erejét elvesztve csupán emléke az egykori életnek. 

A falu három dombra épült: egyiken a Rápolthy-család kastélyának romjai láthatók, a másikon a református templom (korábban római őrhely vagy templom állt itt, melynek egyes darabjait a középkorban a templom építésénél használták föl). A harmadik dombon pedig a református temető található egyre fogyatkozó magyar sírokkal. 

Nagyrápolt már a 17. század elején „mint jó karban lévő egyház" említtetett: a birtokos urak, főleg a báró .Jósika család támogatták a református egyház fenntartását. 

A 18. század végén a település román többségű volt, a reformátusok is tudhattak románul, erre utalnak az 1796. évi vizitációban feltüntetett román határnevek. 

1778-ban a Nemes, Jósika, Györffi, Sándor és Földvári családoké volt a falu. 

Forrás: Vass Erika: A Hunyad megyei református szorványmagyarság (Skanzen könyvek. Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2012)

GPS: É 45° 52.044 (45.867405)
K 23° 4.215 (23.070257)

Információk: a településközponttól kissé északra, több telektulajdonos között szétosztott területen, található a romos kastély.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció