Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Holics - HolíčSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Kálváriadomb (Kalvária)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Holics - Fehéregyház, Kálváriadomb

A mai szlovák-cseh (régi magyar-morva) határnál, a Morva folyó mentén található települést latinul Alba Ecclesia, németúl Weisskirch néven is nevezték. Kevesen tudják, hogy az országban 20-nál is több Fehéregyháza nevű település létezett. Egy valószínű feltevés szerint a “fehéregyházak” királyi kápolnák voltak, melyek mészkőből épültek, vagy fehérre voltak meszelve.

Györffy György 1998-ben megjelent feltételezése, hogy 1095. július 29-én (vasárnap) itt halt meg az utóbb szentté is avatott I. László király. Éppen beavatkozni készült volna a csehországi trónviszályba, amikor a kb. 55 éves uralkodó az országhatár közelében rosszul lett és hamarosan el is hunyt.

Tegnap érdekes dologra lettem figyelmes. Holicson is ugyanolyan motte-domb emelkedik, mint Ikerváron, Szihalmon, Hegyfalun stb. Ezek, mondjuk az angliai Windsorhoz, Yorkhoz hasonlóan a királyi udvarhelyek, vidéki rezidenciák jellegzetes tartozékai voltak. Ergo, nem meglepó, hogy a király itt tartózkodott élete utolsó napjaiban. Megjegyzem, az apja I. Béla is a hasonló hegyfalui rezidencián halt meg 1063-ban. Érdemes volna most már valamelyiket feltárni! Ha jó a feltevésem, akkor egy-egy torony állt a motte-dombok tetején.

Dénes József, Djnaploja blog: 2013/09/17

GPS: É 48° 48.339 (48.805649)
K 17° 9.959 (17.165979)

Információk: Az Újvártól 500 méterre délkeletre, a kisváros keleti szélén, a temető mellett található a Kálváriadomb.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció