Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pörgölény - PilgersdorfAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Templomrom (Kirchenruine)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Pörgölény, román kori templomrom - Karoling-kori alapokon

Pörgölény (Pilgersdorf) nagyközség Felsőpulyától 17 km-re délnyugatra, Kőszegtől 21 km-re északnyugatra, a Gyöngyös-patak partja mentén fekszik. Alig néhány kilométerre a Magyar Királyság egykori középkori végváraitól, Lékától és Borostyánkőtől. Mellette halad el a Kőszeget Kirschlaggal összekötő út.

A római kori jelenlétet mutatja, hogy az osztrák régészek az egykori templomdombon, a régi iskola területén kis méretű 1. századi római temető maradványait tárták fel. A település Karoling-kori elődje első alkalommal Német Lajos keleti frank király adománylevelében szerepel 844-ben. Ekkor "Brunnaron am Zöbernbach" formában említik, templomát pedig "Kirche des Minigo" néven ismertetik. A hely valószínűleg a templom melletti 3 forrásról (kútról) kapta Brunnaron nevet.

Ez a település a 10. század elején a magyar honfoglalást követő nyugati terjeszkedés idejében pusztulhatott el. Az 1980-ben végzett ásatások során a régészek rábukkantak egy leégett rétegre a nagy román stílusú templom alapfalainak feltárásakor, amely igazolta egy korábban megsemmisült épület létezését.

A régi település helyén a 12. században érkezett német telepesek új falut alapítottak, melyet 1225-ben "villa Pylgrim" alakban említenek először. 1390-ben "Pergelim", 1397-ben "Pereglyn", 1457-ben "Pellegrem teutunice Pilgrimstorff", 1470-ben "Piligrunstorff", 1492-ben "Pewrgenes", 1519-ben "Perghelyn" alakban szerepel a korabeli forrásokban. A középkorban vámszedő hely is volt, amely Léka várához tartozott.

A nagyméretű román sítlusú templom 1200 körül épűlt fel, a korábbi templom helyén. A kutatások szerint a templom építése a Kőszegiekhez köthető, amely a német eredetű Héder nemzetségből származik. Meyer feltételezése szerint a régi iskolaépület helyén feltárt 14 x 32 m-es alapterületű, négyszögletes szentélyzárodású templom erődítve volt. A templomhajó 23 m hosszú és 14 m széles, míg a torony 9 x 9 méteres négyzet alapterületű volt. A falak vastagsága 1,8 - 2,5 méter, amely rendkívűl erős építményre utal.

A 13. század második felében a nyugati határ menti területek politikai helyzete megváltozott. A nyugatról határos dél-német Ausztria és Stájerországban, I. Rudolf német király másodszülött fia, I. Albrecht Habsburg herceg kapja a kormányzói tisztséget. Ezidőben a Magyar Királyságban pedig háborúk zajlanak a magyar király és a megerősödött magyar nemesi nemzetségek között. A nagyhatalmú Kőszegiek mind a magyar királlyal, mind az osztrák herceggel konfliktusba kerültek, rabolták az osztrák és magyar területeket is. Ez volt az u.n. "Güssingi (Kőszegi) viszály".

I. Albert osztrák herceg 1289-90-ben, IV. László szövetségeseként a Kőszegiek több magyarországi várát elfoglalta, de azokat aztán nem adta vissza a magyar királynak. A várakat csak III. András 1291-es osztrák hadjárata utáni hainburgi béke jutatta vissza magyar kézbe. A hainburgi béke előírása szerint, a megjelölt végvárakon kívűl, le kellett rombolni több erődítést a visszaadott területeken.

Az 1289-ben zajlot harcok során I. Albert osztrák herceg serege Pörgölény települést és a templomot is feldúlta. Az „erődtemplom” stílusában említett pörgölényi templom is lebontandó erődítménynek sorába tartozott, így nem épülhetett újjá korábbi helyén.

Az elpusztult templomtól mintegy 200 méterrel délre emelték a ma is fennálló plébániatemplomot a 14. század elején. Építőanyagként felhasználták a román stílusú templom maradványait. Az új templom szerkezetileg sokkal egyszerűbb volt, az alapterületet pedig jelentősen csökkentették. A korábbi templom területét az anyagkitermelést követően földdel töltötték fel.

A századok során feledésbe merült templomdombon a 16-17. században protestáns temetőt alakítottak ki, majd a  17. században papi iskolát és paplakot és építettek. Ezt 1750-ben faépítésű iskola váltott fel. 1780-ban a már leromlott állapotú iskolát újjáépítették. Az 1855-ös nagy tűzvész során az iskolát is a lángok pusztították el, de a következő években újjáépítették és bővítették. 1928-ban az iskola épületéhez délnyugati irányban új szárnyat építettek. Már ekkor előkerültek csontvázak és hatalmas kőalapok, de miután erre a hatóság nem reagált, ezek a falszakaszok elpusztultak.

A település új központi iskolájának építése és 1974-es indulása után a dombot 1975-ben, árvízvédelmi munkálatok miatt részben elbontották. Ekkor felfedezték a régi falazatokat, amelyet aztán a Burgenlandi Állami Múzeum régészei tártak fel. Ennek részeként került lebontásra a megmaradt iskolaépületet 1980-ban. Miután az ásatásokat befejezték, a falakat és a környezetét műemlékké nyilvánították. 2010 tavaszán a település emlékparkot alakított ki, ahol a román stílusú templom megmaradt alapfalainak romjai láthatóak.

Keserű László - 2024

Források:

Dr. Karl Kaus és Prof. Josef Schermann: Információs tábla a templomrom mellett
Dr. Karl Kaus: Pilgersdorf/Pörgölény-román kori templomrom
Meyer, W.: „Der Burgenbau zur Zeit der Herren von (Güssing)-Güns im heutigen Burgenland“, Eisenstadt, 1989
Prickler, Harald: „Burgen, Schlösser, Ruinen und Wehrkirchen“, 1975

GPS: É 47° 26.467 (47.441109)
K 16° 21.023 (16.350388)

Információk: Pörgölény (Pilgersdorf) nagyközség Felsőpulyától 17 km-re délnyugatra, Kőszegtől 21 km-re északnyugatra, a Gyöngyös-patak partja mentén fekszik.

A templorom a település közpoti részén található, ahol 2010 tavaszán a település emlékparkot alakított ki, ahol a román stílusú templom megmaradt alapfalainak romjai láthatóak.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Csákópart
ValkóCsákópart
Keresési előzmények
Pörgölény - Templomrom