Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kosd - KošdMagyarországPest vármegyeNógrád történelmi vármegye - Árpád-házi Szent Erzsébet-templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kosd - ÁRPÁD-HÁZI SZENT ERZSÉBET-TEMPLOM

MRT 9. kötet 1993. 159-160.: 1405-ben a váci püspök és a káptalan Kosdon új vámhelyet létesített. „1421-ben a váci egyházmegyei kosdi Szent Márton-templom plébánosa, István teljes bűnbocsánatban részesült. 1766-ban csaknem teljesen újjáépítették." 1974-78 között Kozák Károly végzett kutatást a templomban és környékén. Az első templom a 13. század elején épült félköríves szentéllyel. Megtalálták az északi kváderfal szép részleteit. A templomot a 13-14. század fordulóján átépítették, hajóját meghosszabbították kelet felé és egy sekély mélységű szentélyt építettek hozzá, valamint É felől egy gótikus téglalap alakú kápolnát. Megtalálták a déli oldal nyugati harmadában a pálca- és körtetagos gótikus kaput, ennek küszöbét, szárkövét, valamint az oltár alapját. A 14. század közepén a szentélyt ismét bővítették kelet felé sokszögzáródású formát kialakítva, kívülről mind a hajót, mind a szentélyt támpillérekkel megtámasztva. A teljes templom ekkor kb. 10 x 27 m-es volt. A hajó és a szentély déli oldalát 5 csúcsíves, háromkaréjos díszítésű gótikus ablak tagolta. A 15-18. század közti időszakban csak kisebb átalakításokat végeztek a templomon. Kerítőfalának maradványait szintén feltárták az ásatáson, egy részét helyre is állították.

Forrás: TARI EDIT - PEST MEGYE KÖZÉPKORI TEMPLOMAI - Szentendre, 2000

GPS: É 47° 48.076 (47.801273)
K 19° 10.677 (19.177954)

Információk: a templom a település központjában kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció